Engin Altan Düzyatan, doğal kaynakların hızlı tüketimi ve plastik kullanımının aşırı yaygınlaştırılmasına tepki çekmek amacıyla ‘Sen de Fark Et’ isimli bir belgesel çekti. Tanıtım toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen oyuncu, belgeselin hazırlık ve çekim aşamasında ilginç bir görüntüyle karşılaştığını dile getirdi.
Engin Altan Düzyatan’ın yönetmenliğini üstlendiği Sen de Fark Et belgeselinin tanıtım toplantısı, Ortaköy Feriye Sarayı’nda yapıldı.
“UMARIM İNSANLARA FARKINDALIK OLUR”
Belgeselin dört yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Düzyatan, “Uzak Doğu ülkelerine gittik, İngiltere ile Türkiye’de çekimler yaptık. Bir şekilde farkındalığımızı arttırıp sularımıza iyi davranalım, gelecek nesillere temiz su bırakalım. Tek kullanımlık plastiklerden uzak durmamız gerektiğini fark ettik bu belgeselde. Umarım insanlara da farkındalık olur” dedi.
“BELGESEL BİZİ ORAYA SÜRÜKLEDİ”
Projenin ön araştırmasından bahseden oyuncu, “Aslında ben daha önce de bir belgesel çekmiştim ve bir televizyon kanalında yayınlanmıştı. Afrika’da dezavantajlı toplumların suya ulaşamamasını anlatmıştık. Bazı toplumlar gerçekten suya ulaşamıyorlar ve uzun süreler temiz suya ulaşmak için yürümek zorunda kalıyorlar. Modern toplumlar ise hızla kirletiyor. Bizi bir profesör uzak Asya’ya doğru yönlendirdi ve belgeselin birçoğu da orada çekildi. Oradaki bir köy sıfır atık su kullanıyor. Uzak Asya’ya gitmeyi planlamamıştık ama belgesel bizi oraya sürükledi” ifadelerini kullandı.
“DAĞ ZANNEDİYORSUNUZ AMA ÇÖP YIĞINI”
Gezisi sırasında yaşadığı olayları ve farklı durumları dile getiren Düzyatan, “Filipinler’in girişinde okyanusun ortasında üzerine çıkıp yürüyebileceğiniz plastikten oluşan bir ada gördük. Şehrin girişinde ve okyanusun da girişinde. 40 yıldır çöp dökülen bir yer vardı ve o çöplerden dağ oluşmuş. Siz bunu dağ zannediyorsunuz ama öyle değil. Tamamen plastiklerden oluşmuş bir çöp yığını. Çok ilginç şeyler gördüm” şeklinde konuştu.
“BELGESELİ MADDİ BİR BEKLENTİYLE YAPMADIM”
Engin Altan Düzyatan, halka mal olmuş kişilerin de bu tarz projelerle farkındalık yaratabileceğini dile getirerek, “Bence bu durum önemli. Bizim bunu yapmaya ihtiyacımız yok. Ben bunu maddi bir gelir beklentisiyle yapmadım. ‘Birilerini bir şekilde aydınlatabilir miyiz?’ diye yapıyoruz. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Topluma mâl olmuş kişilerin mutlaka farkındalık yaratabileceği bir durum bence bu. Umarım bu konularla ilgilenen insanların sayısı da artar” açıklamasını yaptı.