Milyonlarca yıl önce dinozorların, dünyaya bir göktaşını çarpması sebebiyle yok olduğu tezi, Türk bilim insanlarının yeni keşfettiği bilgilerle sarsıldı. İşte detaylar…
Bugüne kadar, dev sürüngenler olan dinozorların dünyadan yok olmasıyla ilgili bilgi şuydu: “66 milyon yıl önce 12 km çapındaki dev göktaşı Dünya’ya çaptı ve bu çarpışma, dinozorlar da dahil gezegendeki yaşamın dörtte üçünü yok etti.”
Ancak yeni bir çalışma, çarpışmayla ortaya çıkan silikat tozlarının atmosferde 15 yıl kaldığını, bunun güneşi engelleyerek sıcaklığı düşürdüğünü ortaya çıkardı. Güneşin engellenmesinin de bitkilerin fotosentezini önlediği belirtildi.
FOTOSENTEZİ DURDURDU
Araştırmayı yürüten Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden Cem Berk Şenel, çarpışmayla ortaya çıkan tozların “fotosentetik aktivitenin bozulması yoluyla kitlesel yok oluşa neden olduğunu” söyledi. Yine Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden araştırmacı Özgür Karatekin de söz konusu tozların bitkilerde en az bir yıl boyunca fotosentezi durdurarak yaşamın çöküşüne yol açtığını belirtti. Bilimsel çalışmada, ABD’nin Tanis bölgesindeki parçacıklar incelendi.
‘VAR OLAN EN MUHTEŞEM T-REX İSKELETLERİNDEN BİRİ’ 6,2 MİLYON DOLARA ALICI BULDU!
İsviçre’nin Zürih kentinde Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa’da ilk kez T-Rex cinsi dinazor iskeleti açık artırmaya çıkarıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki iskelet, “var olan en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri” olarak tanımlandı. 67 milyon yaşındaki dinazor iskeleti, 6,2 milyon dolara alıcı buldu.
Müzeyde evi, iskeletin şahıs tarafından satın alındığını ifade ederek, iskeletin Avrupa’da kalacağını aktardı.
ÜÇ FARKLI DİNAZORUN KEMİKLERİNDEN OLUŞUYOR
“293 Trinity” adlı iskeletin, 2008 ve 2013 yılları arasında ABD’nin Montana ve Wyoming’deki kazı alanlarında bulunan üç farklı T-Rex cinsi dinazorun kalıntılarının birleştirilerek oluşturulduğu ve 293 ayrı kemikten oluştuğu ifade edildi. Müzayedeye çıkarılan dinozor iskeletlerinin çoğu, kısmen kalıplardan oluşurken, 293 Trinity’nin yarısından fazlasının gerçek kemik olduğu aktarıldı.
İsviçre’deki Aathal Dinozor Müzesi’nden Dr. Hans-Jacob yaptığı açıklamada, “Dünyada sadece 20 veya 30 iyi T-Rex iskeleti var ve bu daha büyük ve daha iyi olanlardan biri” dedi.
“ÇOĞU MÜZE, OLİGARKLARIN VE SÜPER ZENGİNLERİN ZENGİN CEPLERİYLE REKABET EDEMEZ”
Edinburgh Üniversitesi’nde bir dinozor uzmanı olan Prof. Steve Brusatte ise, söz konusu müzayedelere tepki göstererek, “Çoğu müze, oligarkların ve süper zenginlerin zengin cepleriyle rekabet edemez. Beni endişelendiren, bilimsel olarak çok değerli, eğitim ve halk katılımı için önemli olan bu çok nadir dinozor iskeletlerinin özel koleksiyoncuların kasalarında kaybolması, yani halka açık sergilenemeyecekleri” dedi.
Öte yandan geçtiğimiz sene bir müzayedede, 25 milyon dolara alıcısı bulması beklenen bir T-Rex iskeleti, parçalarının nereden geldiğine dair şüphelerin ortaya çıkması üzerine açık artırmadan geri çekilmişti.