Babası Kim Jong-il’in 2011 yılındaki ölümünün ardından liderlik koltuğuna oturan ve kimi zaman at üstünde kimi zaman da füze denemelerinde verdiği pozlarla gündem olan Kim Jong-un nasıl korunuyor? İşte ‘dünyanın kapalı kutusu’ Kuzey Kore’de olan bitenler.
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Dünya liderleri, yurt içi ve yurt dışı gezilerinde özel önlemlerle özel önlemlerle ve geniş bir güvenlik ekibi eşliğinde korunuyor. Attıkları her adım, yedikleri her yemek, hatta sağlık durumları dahi kendilerine 24 saat eşlik eden korumalar tarafından izleniyor ve takip ediliyor. Liderleri korumaya yönelik alınan önlemler her ülkede büyük oranda benzerlik taşıyor olsa da zaman zaman farklılık gösterebiliyor. Bu konuda ilginç yöntemler izleyen ülkelerin başında da ‘dünyanın kapalı kutusu’ olarak tanımlanan Kuzey Kore geliyor.
GÖLGE GİBİ SÜREN TAKİP
Kuzey Kore liderini her türlü suikast ve ülkeye yönelik olası darbe girişimlerine karşı özel bir birlik koruyor. Çoğu zaman adeta bir ‘gölge gibi’ hareket eden bu koruma ordusu, son zamanlarda gizemli liderin yurt dışı ziyaretlerinde aldığı ilginç önlemlerle oldukça büyük merak konusu haline geldi.
Özellikle 2018 yılında Singapur’da eski ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında gerçekleşen tarihi zirve öncesinde görüntülenen korumalar, Kim Jong-un’un içinde bulunduğu limuzinine koşarak eşlik ettiği için Batı basınında da gündem olmuştu. Peki Kuzey Kore Lideri nasıl korunuyor?
Temelleri Kuzey Kore ile birlikte atılan ve Koruma Komutanlığı olarak adlandırılan özel birliğin sadece Kim Jong-un’un güvenliğinden sorumlu olmadığı, aynı zamanda Kim Jong-un, ailesi ve üst düzey Kuzey Koreli yetkililerin güvenliğinden ve refahından sorumlu olduğu biliniyor. Temelleri 1946 yılında atılan özel birliğin günümüzdeki haline ulaşmadan önce birkaç defa yeniden yapılandırıldığı ve son şeklini aldığı tahmin ediliyor.
100 BİN KİŞİLİK PERSONELE SAHİP
1990’lı yıllardan bu yana uluslararası arenada Kuzey Kore’ye yönelik tehditlerin de artmasıyla birlikte önemi giderek artan Koruma Komutanlığı’nın ülke geneline yayıldığı ve yaklaşık 100 bin kişilik personele sahip olduğu belirtiliyor.
Bu birliklerin Kim Jong-un ve diğer üst düzey yetkililerin kişisel güvenliğini sağlamanın yanı sıra, başkent Pyongyang’ı koruyan birliklerden biri olduğu ve bu konuda Pyongyang Savunma Komutanlığı ve Pyongyang hava sahasını koruyan birlik ile iş birliği yaptığı biliniyor.
Kuzey Kore’nin Başkenti Pyongyang’da kolordu büyüklüğünde kuvvet bulundurduğu ifade edilen Koruma Komutanlığı’nın envanterinde tank, top ve füzelerle donatıldığı ve bu yönüyle bilinen koruma birliklerinden farklı bir yapıya sahip olduğu ifade ediliyor.
TÜM GEREKSİNİMLERLE İLGİLENİYORLAR
Koruma Komutanlığı, sahip olduğu alt birimlerle çok çeşitli rolleri üstleniyor. Bu görevler arasında en dikkat çekenlerin başında Kim ailesinin kaldığı yerleşkelerin bakımı, kontrol noktaları üzerinden başkente giriş-çıkışların kontrol edilmesi ve Kuzey Kore liderinin sağlığını takip ederek gerekli tıbbi müdahalelerin yapılması geliyor.
Kuzey Kore liderinin kullanacağı eşyalar ve mobilyalar da yine Koruma Komutanlığı tarafından tedarik ediliyor. Koruma Komutanlığı’nın nükleer silahlar üzerinde de yetkili olduğu ve olası bir nükleer savaşta Kim Jong-un’un bu silahların ateşlenmesi emrini bu birliğe vereceği tahmin ediliyor.
BİR ASKERİ BİRLİĞİ ANDIRIYOR
Koruma Komutanlığı’nın en önemli iki biriminin görevleri şu şekilde tanımlanıyor: Muhafız Komutanlığı Güvenlik Birliği, Kuzey Kore liderlerinin tüm telefon ve internet iletişimlerini yönetiyor. Bu birlik aynı zamanda üst düzey hükümet, parti ve askeri liderler tarafından kullanılan kablolu telefon ve iletişim hatlarının personel ve teknik bakımını da yönetiyor.
Muhafız Komutanlığının İkinci Muhafız Birliği, sadece Kuzey Kore Lideri Kim’i ve ailesini korumak için çalışıyor. İkinci Muhafız Birliği içinde yer alan Altı Numaralı Ofis olarak adlandırılan özel bölümde Kuzey Kore liderinin yakın çemberinde bulunacak korumalar görev alıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un koruma birliğinin diğer dünya liderlerini koruyan birliklerden farklı bir yapıya sahip olduğu ve kendisine verilen görevler sebebiyle bir koruma birliğinden çok adeta bir askeri birlik gibi göründüğü ifade ediliyor.