TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2024’te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak ithalat potansiyeli yüksek büyük pazarlara yöneleceğiz” dedi.
Türkiye ihracatta güçlü büyümesini sürdürüyor. 2023 yılında 255.8 milyar dolarlık ihracatla rekora imza atıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 yılı için toplam 402 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını oluşturdu. TİM, 2024’te ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacak.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 2023’te 255.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve küresel ihracattan aldığı payı yüzde 1.02’den yüzde 1.06’ya çıkardığını söyledi. Otomotivin 35 milyar dolarla ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Gültepe, kimyevi maddelerin 30.5 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyonun ise 19.2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığını anımsattı. Gültepe, pazarlardaki daralmaya ve yurt içinde yüksek maliyetler nedeniyle bazı sektörlerin rekabetçiliğini kaybetmesine rağmen elde edilen başarının önemli olduğunu ifade etti.
Alternatif pazarlar
Gültepe, ihracatçılar olarak bu yıl için rekabet edilebilir ekonomi politikalarının ortaya konulması, maliyet artışları ile kur artışlarının paralel şekilde gitmesi yönünde beklentilerinin olduğunu belirtti.
Küresel ticaretin geçen yıl 2 trilyon dolar daraldığını dile getiren Gültepe, şöyle konuştu: “Talebin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörlerimiz, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandı. 2024 ilk çeyrekte bir miktar daha istihdam kaybı yaşanabilir. Depremler, bölgesel savaşlar ve çatışmalar da ticaretimize olumsuz yansıdı. Kayıplarımızı telafi etmek için, alternatif pazarlara yöneldik. Tarihimizin en fazla heyet organizasyonuna imza attık. Toplam 222 alım ve ticaret heyeti organize ettik. 2023’te ihracat ailemize 18 bin firma daha kattık. Toplam ihracatçı firma sayısında 120 bine, 10 sektörde en yüksek ihracat değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. 113 ülkeye ihracatımızı artırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50’ye çıkardık. Kilogram ihracat birim değerimiz 1.57 dolar oldu.”
27 ihracatçı sektörün olduğunu ve 2023 yılında kimyevi maddeler, hazır giyim, çelik ve demirin de aralarında bulunduğu 13’ünün ihracatında düşüş olduğunu bildiren Gültepe, “Sözünü ettiğim 13 sektörden 12’sinde küresel talep geriledi. Ancak yedi sektörde Türkiye’nin ihracatında küresel talepteki daralmadan daha fazla düşüş var. Tablo bize bu sektörlerde pazar kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Örneğin en büyük ihracatçı sektörümüz olan otomotiv, geçen yıl 42 ülkede pazar kaybı yaşadı” ifadelerini kullandı.
‘İlk yarı zorlu geçecek’
En çok ihracat yapan sektörler arasında üçüncü sırada yer alan hazır giyimin 39, beşinci sıradaki çeliğin 43 ülkede pazar kaybettiğini bildiren Gültepe, “Yaşanan pazar kayıplarına rağmen 2023’te elde ettiğimiz ihracat rakamı daha büyük bir anlam kazanıyor” dedi.
Geçen yıl toplam ihracatın yüzde 41’ini Avrupa Birliği ülkelerine yaptıklarını, diğer Avrupa ülkeleriyle söz konusu oranın yüzde 56’yı geçtiğini kaydeden Gültepe, şöyle konuştu: “Yakın ve Ortadoğu ile Kuzey Amerika’yı da eklediğimizde yüzde 80’e ulaşıyoruz. Bu tablo bize bir şey gösteriyor. Alternatif ve potansiyel pazarlarımızı uzak yakın demeden yine radarımızda tutacağız. Ancak ağırlıklı olarak ithalat potansiyeli yüksek büyük pazarlara yöneleceğiz. Konjonktürel olarak baktığımızda işimizin 2023’ten daha kolay olmadığını biliyoruz. Çünkü yılın ikinci yarısından önce küresel ekonomilerde bir canlanma beklenmiyor. Bazı sektörlerimiz geçen yıl olduğu gibi yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandıkları için rakip ülkelerle rekabette zorlanacak.”
‘Büyük pazarlara odaklanacağız’
2024’te ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacaklarını söyleyen Mustafa Gültepe, “ABD’ye beş, Çin’e üç, Hindistan’a iki ticaret heyeti organize edeceğiz. Orta Vadeli Plan’da (OVP) 2024 için 267 milyar dolarlık mal ihracatı öngörülüyor. 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimizle birlikte çıtayı bu yıl 402 milyar dolara çıkardık. TİM Delegeler Çalıştayı’mızda 27 sektörümüzle yaptığımız projeksiyonda bu hedefe rahatlıkla ulaşabileceğimizi gördük. Öte yandan 12. Kalkınma Planı’nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatında da 200 milyar dolara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.