Çapa yerinde yükseliyor

Kamuoyunda 2018’den beri dolaşan ‘Çapa’nın yerine AVM yapılacak, arazide rezidanslar olacak’ söylentileri geçerliliğini kaybetti.

Çapa yerinde yükseliyor
Yayınlama: 17.01.2024
A+
A-

DİDEM SEYMEN – Çapa Tıp Fakültesi olarak da bilinen İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Hastanesi ve Tıp Fakültesi, tarihi doku korunarak restore ediliyor, riskli binalar ise yıkılarak yenileri yapılıyor.

İstanbul Tıp Fakültesi, inşaat döneminde, aynı fakülteden 1981’de mezun olan, ihtiyaçları çok iyi bilen bir rektörün olmasının avantajlarını yaşıyor. Bir kez plan değişikliğine giderek araziden daha çok faydalanmaya, tarihi dokuyu bozmayarak ihtiyaçları karşılamaya çalışan İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, inşaat sürecini Milliyet’e anlattı.

Tarihi doku korunuyor

Türkiye’deki kültür varlıklarının yüzde 11’inin İstanbul’da, bunların yüzde 3’ünün de Fatih’te olduğuna dikkat çeken Zülfikar, Çapa kampüsünde yer alan ve Mimar Kemaleddin eserleri olan pavyon şeklinde tasarlanmış kısa katlı tarihi binaları ve camileri de koruyarak bir restorasyona gittiklerini aktardı. Her binanın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan tescil almak zorunda olduğunu kaydeden Zülfikar, “Çapa, ülkemizde hastalıkların tanısı ve tedavisi için referans bir hastane özelliği taşımasının yanında tarihimizi korumak zorunda olduğumuz bir mekan. 571 senelik İÜ’nün bir kurumu olan ve Tıbbiye-i Şahane ismiyle kurulduğundan günümüze de 197 yıl geçen İstanbul Tıp Fakültesi’ni korumak gerekiyor. Burayı hem sağlık hem eğitim hizmetimiz hem de deprem için dayanıklı bir hale getirmek şarttı. Kentsel dokuya da saygılı olarak, aynı zamanda modernize edip Türkiye Yüzyılı’na sağlıktaki öncülüğünü de dahil etmek şeklinde Çapa yerinde yapılanıyor” dedi.

Çapa yerinde yükseliyor

Şimdiye kadar patoloji ve su altı binalarının bittiğini, 24 Ocak’ta yeni poliklinik binalarının açılacağını, Kulak Burun Boğaz ve Göz hastanelerinin ise Vatan Caddesi’ndeki 29 Mayıs Yerleşkesi’nde hizmet verdiğini kaydeden Zülfikar, İç Hastalıkları ve Cerrahi Bilimlerin ikişer bloklu hastaneler şeklinde planlanarak yerlerinin ayrıldığını söyledi. Zülfikar, iki bloktan oluşan Çocuk Hastanesinin ihtiyaçtan dolayı bir bloğunun Nöroloji ve Nöroşirurji hastanesine dönüştüğünü belirtti.

Binalar yeniden nasıl planlandı?

Diş hekimliği binası yerine Dahiliye; Göz hastalıkları yerine Su Altı Hekimliği ve Patoloji; Nöroloji, Ortopedi ve Psikiyatri yerine Cerrahi Bilimler; Monoblok yerine otopark yapılacak. Psikiyatri kliniği ise tarihi bölgeye taşınacak. Ortopedi, Cerrahi Bilimler’in içerisinde yer alırken  Acil Servis, Cerrahi Hastanesi’nin alt kısmında olacak. Onkoloji Enstitisü’nün yanında da Kanser Araştırma Laboratuvarı bulunacak.

Maliyet nasıl karşılanıyor?

Hasdal’daki hastane projesini TOKİ, Avcılar’daki İÜ arsaları karşılığında yapmaya başladı. Tamamlanabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi ile görüşmeler devam ediyor. Öncelik İstanbul Tıp Fakültesi ve İÜ İstanbul Hastanesi’nde. Maliye, Çevre ve Şehircilik ile Sağlık bakanlıklarından da destek alınıyor. Hayırseverler ve mezunlar da bağışta bulunuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.