ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, paralı asker grubu Wagner’in Rus yönetimine isyanı ile başlayan darbe girişimini ve sonrası Rus hükümeti ile anlaşmasını değerlendirdi. Gelişmelerin Putin’in otoritesine doğrudan bir sınama teşkil ettiğini ve derin soru işaretleri doğurduğunu belirten Blinken, “Film hala devam ediyor ve henüz son perdeyi görmedik” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yevgeniy Prigojin’in kurucusu olduğu paralı asker grubu Wagner‘in Rus yönetimine isyanıyla ilgili konuştu. Blinken, henüz Rusya’da “son hamlenin” görülmediğini belirterek “Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum. Film hala devam ediyor ve henüz son perdeyi görmedik” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “CBS News” televizyon kanalına verdiği röportajda, Rusya’daki gelişmeleri değerlendirdi.Rusya’yla ülkedeki diplomatik personel ve ABD vatandaşlarının korunması için kendi ekibinin irtibata geçtiğini aktaran Blinken, “Rusların mesajı aldıklarından emin olmak için birçok kişi irtibat kurdu.” dedi.
Blinken, henüz Rusya’da “son hamlenin” görülmediğini, bunun gelişmekte olan bir “hikaye” olduğunu belirterek, ABD’nin durumu çok dikkatli ve yakından takip ettiğini söyledi. Blinken, “Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum. Film hala devam ediyor ve henüz son perdeyi görmedik” dedi.
Wagner‘in tam olarak ne yapacağının henüz bilinmediğini, nasıl bir anlaşmaya varıldığının netleşmediğini dile getiren Blinken, gelişmelerin grubun yurt dışı operasyonlarını nasıl etkileyeceğini öngörmenin de zor olduğuna işaret etti.
Rusya’nın Kiev’i ele geçirmeye çalışırken Moskova’yı korumak zorunda kaldığına işaret eden Blinken, “Bu durum Putin’in otoritesine doğrudan bir sınama teşkil ediyor ve derin soru işaretleri doğuruyor. Gerçek çatlakları ortaya koyuyor. Ne olacağına ya da durumun nereye evrileceğini bilemeyiz ancak Putin’in önümüzdeki dönemde cevaplaması gereken çok soru olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Blinken, gelişmelerin Rusya’nın “iç meselesi” olduğunu ancak ABD’nin her zaman her türlü senaryoya karşı hazırlık yaptığını dile getirdi. ABD’nin temel odağının Ukrayna olmaya devam ettiğini belirten Blinken, “Biz Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendilerini korumak için ihtiyaçlarını sağlamaya ve Rusya’nın işgal ettiği toprakları geri almalarına odaklanıyoruz. Bu konuda müttefiklerimiz ve ortaklarımızla da birlik içindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Blinken, gelişmelerin Rusya ve Wagner için “ciddi dikkat dağıtıcı etkenler” olduğunu değerlendirerek, “Bu Ukrayna için sahada ilerlemeye imkan sağlayabilir.” dedi.
Özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna’yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “vatana ihanet” olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Günün sonunda Yevgeniy Prigojin’in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin’e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, isyancı liderinin Belarus’a gideceğini bildirmişti.
Kaynak: / Şerife Çetin – Dünya