Deprem bölgesinde ek teşvik talebi

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu şehirlerin üretim ve ticaretindeki sorunlar sürüyor.

Deprem bölgesinde ek teşvik talebi
Yayınlama: 04.02.2024
A+
A-

Duygu Erdoğan – Aylin Rana Aydin / Bölgedeki illerde sanayi ve ticaret yapanlar mevcut ekonomik koşulların zorluğunun da göz önüne alınarak ilave teşvikler uygulanmasını talep ediyor… 

ADIYAMAN

Deprem bölgesi ‘fanus’a alınmalı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket, depremin ilk gününden bu yana gelişimlerin olduğunu ancak yine de eksikliklerin hâlâ devam ettiğini dile getirdi. Deprem bölgelerini özellikle beş yıl gibi bir süreyle ‘fanus’un içine alarak bu bölgelere özel hibeler, teşvikler ve muafiyetlerin getirilmesi gerektiğini dile getiren Bereket, “Aksi takdirde bu şehirlerin ayağa kalkma şansı yok. Depremden bu yana neredeyse bir yıl geçmesine rağmen biz ağır ve orta hasarlı binaların, işletmelerin yıkımıyla uğraşıyoruz. Bize en azından bir süper teşvik verilmesi lazım” diye konuştu. Toplum Yararına Proje’den (TYP) bahseden Bereket, “Bu programın özel sektördeki iş gücüne de yansıması amacıyla iş dünyası, üreticiler, sanayiciler, tüccarlarla paralel bir şekilde ilerlemeli” dedi. 

MALATYA

İşçi geri dönmezse demografi değişir

Malatya ekonomisindeki en büyük sorunlar ticaret hayatının işleyişindeki aksaklıklar ve finansmana erişim sorunu olarak gösteriliyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “İşçiler ekonomik refah bulamazsa dönmez, demografik yapımız dramatik şekilde değişir” uyarısı yapıyor. Sadıkoğlu, çeşitli ölçekte sıkıntılara karşı çözüm beklentilerini iletti:

“İşçilerin burada kalması için sosyal yapılar başta olmak üzere ticari işletmeler yeniden hayat bulmalı.

İşçi işveren paylarının yeniden işçilere verilmesini talep ediyoruz.

Küçük ve orta ölçekli firmalarımız zor durumda. Geçici ticaret alanları düzenli oluşturulmalı.

Herkes işi için KGF destekli kredileri aldı. Ancak bileşik faiz uygulanıyor. Kimsenin gücü yüzde 50 faiz ödemeye yetmez, iş yerlerinin batma riski var.”

KİLİS

‘İstihdamda düşüş yaşanıyor’

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, aradan geçen bir yıla rağmen depremin olumsuz etkilerinin henüz ortadan kaldırılamadığını belirterek, yeni konutların yapımı, istihdam ve üretim tesislerindeki sorunlara dikkat çekti. Mevcut istihdamın deprem öncesine göre düştüğünü kaydeden Celkanlı, “Deprem sonrası bir kısım fabrikalar kapandı. Yeni yatırım yapılmadı. Çalışan fabrikalarda küçülme yaşandı, üretim miktarı ve istihdam sayısı düştü” diye konuştu. Celkanlı, deprem sonrası şartlar göz önüne alındığında sanayiye desteklerin yetersiz kaldığını dile getidi.

 

OSMANİYE

‘Esnafa destek şart’

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, deprem döneminde OSB’lerde işgücü kaybından dolayı sorun yaşadıklarını hatırlattı. Osmaniye’nin mücbir sebep alanından çıkarıldığını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti: “Şehir olarak tekrar mücbir sebep içine alınmak istiyoruz. Osmaniye hem Hatay hem de Kahramanmaraş ile birinci derecede ticareti olan bir il. Orada batan, yıkılan işyerlerden ayakta kalan esnafların da ciddi alacakları var. En azından dükkânı yıkılanlara bir yardım, destek paketi taleplerimiz bulunuyor. Esnafı rahatlatmak adına SGK prim desteği gibi taleplerimiz de bulunuyor.”

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.