Gazze’de ateşkes için anlaşma sağlanamadı ancak müzakereler sürüyor. Teklifi kamuoyu önünde reddeden İsrail yönetimi ile ABD’nin arasının giderek açıldığı yorumları yapılıyor.
Gazze’de ateşkes için gerçekleştirilen yoğun görüşmeler sonrası anlaşma sağlanamazken, müzakerelerin sürdüğü ifade ediliyor. Hamas, kendilerine yapılan teklife bir karşı teklifle yanıt vermiş, Gazze Şeridi’nde her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerisinde bulunmuştu. Ancak bu öneri İsrail tarafında kabul görmedi.
Bölgede görüşmelerini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın önerisiyle ilgili olarak, “Hamas’ın yanıtında başarı şansı bulunmayan bazı talepler olsa da, İsrail’le anlaşmaya varılması için bir alan açtığını düşünüyoruz” dedi. İsrail ve Filistin’deki siyasi temasların ardından konuşan Blinken, kendini reforme etme ve yeniden canlandırma yönündeki adımların gerekliliği konusunda Filistin yönetimiyle mutabık kaldıklarını ifade etti. Blinken, “Hamas’ın Gazze’nin yönetiminde rol oynamasının ABD açısından kabul edilebilir olup olmadığı” sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi.
Görüşmeler sürüyor
AP ajansının haberinde, ABD’nin en azından daha fazla müzakere için bir başlangıç noktası olması açısından ‘değerli’ bulduğu planın reddedilmesinin, Washington ile İsrail yönetimi arasındaki bölünmüşlüğü daha da artırdığı öne sürüldü. Son ana kadar ateşkes çabalarını sürdüren Blinken ise, dün İsrail savaş kabinesinin ılımlı isimleriyle bir araya geldi.
Bununla birlikte görüşmeler sürüyor. Hamas’ın üst düzey isimlerinden Halil el-Hayya, ateşkes konusunu görüşmek üzere beraberindeki heyetle Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.
‘Arafat modeli’ ayrılık
Ateşkesle ilgili farklı senaryolar üzerinde durulurken, halen Gazze’de bulunan Hamas yöneticilerinin durumu, örgütün en önemli gündem maddelerinden. ABD ve İsrail basınındaki haberlere göre, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın bölgeden çıkarılmasına izin verilmesi gündemde.
Amerikan NBC kanalının haberine göre İsrail’in, Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki yönetimden tamamen vazgeçmesi karşılığında Sinvar ile diğer Hamas yöneticilerinin bölgeden ayrılmasına ve sürgüne gitmesine izin vermeyi değerlendirdiği ifade ediliyor. Sinvar’ın dışında Muhammed Deyf ve 4 liderin daha çıkışına izin verileceği belirtiliyor.
Bu fikrin bir süredir masada olduğu ve durumun Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat’ın 42 yıl önce Lübnan’dan ayrılışına benzetildiği ifade ediliyor. Hamas’ın bu teklifi kabul etmesi ise beklenmiyor.
ABD, Refah’a operasyona karşı çıktı
Hamas’ın ateşkes önerisine karşı çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah bölgesine saldırı için orduya talimat vermişti. İsrail’in Refah’a yönelik olası operasyonu ile ilgili ABD’den açıklama geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bu insanlara yönelik askeri operasyon bir felaket olur ve bu bizim destekleyeceğimiz bir şey değil” denildi.