Ailece sofraya oturmanın önemi bilimsel olarak da kanıtlandı. Araştırmaya göre, ailece birlikte yemek yemek, çocukların beyin gelişimini destekliyor.
Geleneksel aile yapısında sofraya birlikte oturulur, birlikte kalkılırdı. Ama modern hayat artık buna pek zaman bırakmıyor. Ancak bilim, ailece sofraya oturmanın çocuklar açısından önemini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, ailece yemek yemek çocukların beyin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu çalışma için ABD’deki Colorado Eyalet Üniversitesi’nden uzmanlar, 94 çocuktan toplanan verileri analiz etti.
BİRLİKTELİK ÇOK DEĞERLİ
Çalışmada, ailece yemek yemek, oyun ve uyku zamanına sadık kalmak gibi faaliyetleri düzenli yürütmenin, çocukların beyin gelişimini desteklediği belirlendi.
Bunun verdiği huzur ve güvenin, çocukların yeterince uyumasıyla bağlantılı olduğu keşfedildi. Uykunun da büyüme sürecinde beyin gelişimiyle ilişkili olduğu tespit edildi. Ailesiyle sofraya oturmayan, hep kendi başına yemek yiyen çocukların beyin gelişimlerinin daha yavaş gerçekleştiği belirtildi. Aslında tüm bunların sevgiye dayandığı ifade edildi.
Araştırmada, düzensiz ailelerin az uyuyan çocuklarının beyinlerinde dil, duygu, algıyla bağlantılı bölgelerin daha ince ve küçük olduğu görüldü. Dr. Emily Merz, “Az uyku, beyinde frontal, temporal ve parietal bölgelerdeki kortikal kalınlığın azalmasıyla ve duygu işleme için anahtar olan ‘amigdala’nın küçük olmasıyla ilişkili” dedi.
‘Telefonla oturulmaz’
Sofraya cep telefonuyla oturup, sık sık ekrana bakmanın öncelikle görgü kurallarına aykırı olduğu bildirildi. İngiliz eğitimci Laura Akano, “Yemeğe telefonla oturmak karşımızdakilere büyük saygısızlık. Sofralarda sadece insanlar, tabaklar, çatallar ve kaşıklar olmalı” dedi. Öte yandan sofra başında telefonla oynamanın sağlıklı bir davranış olmadığı ve yemek yemenin sindirim sistemi açısından özenle yerine getirilmesi gereken bir ritüel olduğu da belirtiliyor.