Araştırmaya göre, “selfie kültürü” insanları filtrelenmiş fotoğraflar gibi görünmeleri için estetik ameliyatlar olmaya yönlendiriyor.
Kalıcı şekilde değişiyorlar
Sosyal medyaya baktığınızda, birçok insanın yüzüne estetik operasyon yaptırdığını, herkesin birbirine benzemesinden ve doğal olmamasından anlayabiliyorsunuz. ABD’deki Boston Üniversitesi’nin araştırmasına göre, sosyal medyada gördüğümüz plastik yüzlerin nedeni “selfie kültürü”. Öyle bir kültür ki bu insanları filtrelenmiş fotoğraflar gibi görünebilmeleri için estetik ameliyat olmaya yönlendiriyor. Sosyal medya figürleri, yüzlerini filtrelenmiş görüntü gibi kalıcı şekilde değiştiriyor.
‘Filtresiz çıkmam abi’
Sosyal medya ile estetik operasyonlar arasındaki bağlantıyı inceleyen bilim insanları, “Selfie kültürü yüzünden fotoğraf düzenleme yazılımı kullanmakla yetinemeyenler, fiziksel yapılarını estetik ameliyatlarla değiştiriyorlar” dedi. Araştırma raporunda, “Selfie kültürü nedeniyle birçok insanda ‘snapchat dismorfisi’ (filtreli güzellik hastalığı) gelişti. Çalışmamıza katılanların yüzde 86’sı estetik operasyon düşündüğünü, bunun özgüvenlerini artırdığını vurguladı” denildi.
‘Pandemide arttı’
Boston Üniversitesi araştırmacılarına göre, pandemi sırasında sosyal medyada geçirilen zaman ve estetik operasyon yaptırma isteği arttı. Bu süreçte “selfie kültürü” nedeniyle vücuda ve yüze daha fazla odaklanıldı. Böylece estetik operasyonlara da daha fazla başvuruldu. Öyle ki 4 milyara yakın insan sosyal medya uygulamalarını kullanırken, internette kişi başı günde ortalama 7 saate yakın vakit geçirildi.
‘Fenomenler mutsuz ediyor’
Uzmanlar, “Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya ağlarında, Lightroom ve FaceTune gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarının kullanımı, ünlülerin ve fenomenlerin hesaplarını takip ederken artıyor. Ünlülerin fotoğraflarına bakmak sıradan kullanıcıda fiziksel bir memnuniyetsiz yaratıyor ve bu da plastik yüzler, vücutlar dediğimiz estetik operasyonlara giden yolu aralıyor” dedi.