İsrail, Gazze’de 6 ayda hedeflerine ulaşamadı

İsrail’in Hamas’ı yok etme ve rehineleri kurtarma amacıyla 6 ay önce başladığı savaşta bu iki hedefi de gerçekleştirememesi dikkat çekerken, savaşın sonuna dair açık bir planın olmayışı tepkiye yol açıyor.

İsrail, Gazze’de 6 ayda hedeflerine ulaşamadı
Yayınlama: 07.04.2024
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’in güneyine saldırmasının ardından İsrail’in Hamas’a karşı Gazze Şeridi’nde başlattığı savaş devam ediyor. Savaşın başlamasının üzerinden 6 ay geçerken, çok sayıda sivilin ölümüne ve bölgede büyük acıların yaşanmasına karşın, İsrail’in hala askeri hedeflerini gerçekleştiremediği görülüyor. İsrail, Hamas’ı yok etme ve rehineleri kurtarma amacıyla başladığı savaşta bu iki hedefini de henüz gerçekleştirememiş gözüküyor.
CNN’de konuyla ilgili yapılan haberde, müttefiklerinin İsrail’e karşı sabırlarının tükenme noktasında olduğuna dikkat çekilirken, İsrail’in savaşı nasıl bitireceği konusunda açık ve net bir planının olmaması eleştiriliyor. Hamas’ın tamamen bitirilmesi amacı güdülürken, bu durum Gazze’de çok sayıda Filistinlinin ölümüne ve dolayısıyla İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaşmasına neden oluyor.

Rüzgar tersine döndü

Son dönemde yaşananlar buna açık bir örnek oluşturuyor. ABD’nin Hamas saldırısı sonrası İsrail’in kendini savunma hakkını açık biçimde korumasına rağmen, son dönemde İsrail’i Gazze’de dizginlemek adına büyük uğraş göstermesi dikkat çekiyor. Savaş uzadıkça, ABD ve İsrail arasındaki ilişki, 75 yıllık yakın müttefiklikleriyle pek ilgisi olmayan gerilimlere tanık oluyor. Washington son olarak ateşkes talep eden bir BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmekten kaçındı.

Eleştiriler Başbakan Binyamin Netanyahu ve kabinesi üzerinde yoğunlaşırken, olası Refah operasyonu da bir başka tepki çeken mesele. Gazze Şeridi nüfusunun yarısı Refah’a sıkışmışken, İsrail’in büyük bir insani felaket yaşanacağı uyarılarına rağmen buraya yönelik bir operasyon planlaması kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Ateşkes konusunda da büyük bir çıkmaz yaşanıyor. Zira İsrail sadece çatışmaların geçici olarak durdurulmasını görüşeceğini ve Hamas ortadan kaldırılmadan savaşı sona erdirmeyeceğini belirtirken, Hamas ise savaşı sona erdirecek ve İsrail’in çekilmesinin önünü açacak bir anlaşma olmadan esirleri serbest bırakmayacağını söylüyor. Bu durumda ateşkes ihtimali de oldukça zayıf olarak görülüyor.

Ateşkes için çabalar sürüyor Biden: Hamas’a baskı yapın

İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye rehine görüşmelerinin durumu hakkında bir mektup yazarken, Biden iki lidere anlaşmaya varılması için Hamas’a baskı yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Nitekim CIA Başkanı Bill Burns’ün bu hafta sonu Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen yeni tur müzakerelerinde ABD heyetine liderlik edeceği belirtildi. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerin yerinden edilenlerin Filistin topraklarının farklı bölgelerine geri dönüşü konusunda çıkmaza girdiğini söylemişti.

Savaşta ‘yapay zeka’ tartışması büyüyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze’deki saldırılarda yapay zeka kullandığına yönelik raporlardan son derece rahatsız olduğunu ifade etti. İsrail ordusunun Gazze’de Hamas üyelerini hedef alırken yapay zekaya başvurduğu iddia ediliyor. İstihbarat kaynaklarına göre, İsrail Gazze’deki bombalama sürecinde, daha önce açıklanmayan, ‘Lavender’ adı verilen yapay zeka destekli bir veri tabanını kullandı. Bu veri tabanı, bir aşamada Hamas’la görünen bağlantılarına dayanarak 37 bin potansiyel hedefi belirledi.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.