Bayram tatili için dönüş yolculuğu başladı. 9 günlük tatil süresince büyük bir turizm hareketi yaşanırken; bu dönemin, Türkiye’nin turizmde 2024 yılı için yeni rekor beklentisinin ilk göstergesi olduğu değerlendirildi.
Duygu Erdoğan – Dokuz günlük bayram tatili ardından dönüşler devam ediyor. Okulların ara tatil dönemiyle denk gelen Ramazan Bayramı, Türkiye’nin hemen her noktasında turizmi canlandırdı. Akdeniz ve Ege’de yaz sezonunu erken başlatan tatil döneminin, aynı zamanda Türkiye’nin yeni bir rekor hedeflediği 2024 yılında turizmdeki ilk gösterge olduğu değerlendirildi. İlk veriler, dokuz günlük süreçte en kalabalık bölgelerin Kapadokya, Antalya ve Ege geneli olduğunu gösteriyor. Bölgelerde tesislerin büyük bölümünün yüzde 100 dolulukla hizmet verdiği ifade edilirken, konaklama ortalamasının en yüksek olduğu yer ise Antalya olarak görülüyor.
Ramazan Bayramı tatil dönemi dokuz güne çıkarılmış; 6 Nisan tarihinden itibaren bugüne kadar yerli turistin yoğun hareketi olacağı tahmin edilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu dönemde 30 milyonun üzerinde vatandaşın seyahat etmesini beklediklerini bildirmişti. Kesin istatistiklerin gelecek hafta içinde oluşması bekleniyor.
4 gece konaklama
Yaz sezonu öncesi en uzun tatil dönemi olan bayramda, dokuz günlük sürecin genel olarak ikiye bölündüğü; bir kısmının konaklamalı tatil, bir kısmının ise gezilere ayrıldığı ifade edildi. Buna göre konaklama ortalaması dört gece olarak kayıtlara yansıdı. Bu gecelik konaklama ortalaması Antalya başta olmak üzere turizm merkezlerinden sağlandı. Kültür turizmi destinasyonlarında ise kalış süresi daha az gerçekleşti.
Tesisler erken açıldı
Yaz sezonu nisan ayı başında öncelikle beş yıldızlı otellerden başlıyor. Küçük ve butik oteller ise mayıstan itibaren açılışlarını yapıyor. Buna göre, pek çok tesis de bayram dönemine açılışlarını yetiştirerek turizmi erken başlatmış oldu. Özellikle Antalya’da pek çok tesis erken açılmış oldu.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, havayolu, karayolu gibi tüm seçeneklerle Antalya’ya gelişlerin olduğunu belirtirken, çok yoğun bir bayram dönemi geçirildiğini söyledi. Kavaloğlu, “Oteller pek çok yerde yüzde 100 doluluğa, bazı alanlarda yüzde 90s doluluğa ulaştı. Hem insanların stres attığı güzel bir dönem oldu, hem de sektör olarak ekonomiye katkı sağladığımız iyi bir süreç geçirdik” dedi.
Kapıda vize uygulamasından yararlanarak Yunan Adalarına geçmek isteyenler, Ayvalık’ta büyük bir yoğunluk oluşturdu.
Ege Bölgesi’nden 5 milyar TL katkı
Ege’nin hemen her yerinde turizm hareketinin hissedildiğini anlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, özellikle Çeşme ve yeni olarak Foça’nın oldukça öne çıktığını dile getirdi. Okulların ara tatil dönemiyle birlikte ailelerin tatile yüksek bir ilgi gösterdiğini vurgulayan İşler, “Ege’de yüzde 80’i Türk turist olmak üzere çok iyi bir bayram süreci geçirildi. Açık olan tesislerde tam doluluklar görüldü. Bölgeden ekonomiye 5 milyar liranın üzerinde bir katkı sağlandı. Kapıda vize uygulamasıyla Yunan Adalarına geçiş için de bölge özellikle tercih edildi. Tüm bu talep ve yeni sezona gelen yerli, yabancı turist talebinden öngörümüze göre; bayram süreci Türkiye’nin 2024’teki yeni turizm rekorunun ilk göstergesi olmuştur” diye konuştu.
20 milyon tatilci
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, bayram dönemine ilişkin turizm sektör beklentilerinin karşılandığını, acente ve tesislerden alınan dönüşlerin çok olumlu olduğunu söyledi. Antalya’dan Karadeniz’e; Kapadokya’dan Güneydoğu’ya kadar turizm hareketinin olumlu seyrettiğini anlatan Kuk, “İstatistiklere hafta içi ulaşacağız ancak görünen o ki bayramdan önce yaptığımız ve 20 milyon insanın şehirlerarası hareket edeceğini belirttiğimiz açıklamamız oldukça yerinde olacaktır” dedi.