ABD genelinde üniversitelere yayılan Gazze eylemlerinde polis, öğrenci-hoca demeden gözaltıları sıklaştırdı. Netanyahu ise olayların “1930’larda Almanya’da yaşananları anımsattığını” ifade etti.
Dünyada Gazze’deki savaşa karşıt eylemler giderek yayılıyor. ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde 1 hafta önce başlayan ve üniversite yönetimiyle öğrencileri karşı karşıya getiren Filistin yanlısı protestolar, ülkedeki birçok saygın üniversiteye yayıldı.
Polis, öğrencilere ve öğretim üyelerine sert şekilde müdahale ederken, New York Üniversitesi’nde 120, Columbia Üniversitesi’nde 100, Emerson Koleji’nde 100, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde 90, Yale Üniversitesi’nde 60 olmak üzere, Teksas, Indiana, Minnesota üniversiteleri, Ohio Eyalet Üniversitesi ve Kaliforniya Eyaleti Politeknik Üniversitesi’nde toplamda en az 570 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında, Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee gibi profesörler de bulunuyor.
Öğrenciler ve hocalar, ABD Başkanı Joe Biden yönetimine “ifade özgürlüğü”nü hiçe saydığı suçlaması yöneltiyor. Öte yandan, Güney California Üniversitesi 10 Mayıs’ta yapılması planlanan diploma töreninin yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.
Müdahale yüzünden yayıldı
Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin yanlısı protesto, polisin müdahalesi nedeniyle tepki çekmiş, bu da, eylemlerin diğer üniversitelere yayılmasına yol açmıştı. Columbia Üniversitesi’ndeki eylemcilere katılan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, sadece 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi üzerlerine gitmeye ve ifade özgürlüklerini ihlal etmeye karar verdiği için şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı” dedi.
Öte yandan ABD dışında Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde de eylemler düzenleniyor. Almanya’da da parlamento karşısında “İşgale karşı işgal” sloganıyla kamp kuran protestocular, polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Fransa’da ise Gazze için sokaklara dökülen öğrenciler “Filistin’in onuru ve öldürülenler için Macron istemese de biz buradayız” sloganları attı. Milano’daki gösterilere polis müdahale ederken, Paris’teki Siyasal Bilimler Enstitüsü, öğrenciler tarafından bir süre işgal edildi. Bu öğrenciler, akan kanı temsilen ellerini kırmızıya boyadı.
Eylemler İsrail yönetimince Yahudi karşıtı bulunuyor ve sert biçimde eleştiriliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD üniversitelerindeki olayların, “1930’larda Alman üniversitelerinde yaşananları anımsattığını” öne sürmüştü. ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili bazı siyasiler de, eylemcileri anti-semitizmle suçlarken öğrenciler bu iddiaları reddediyor.
Refah korkusu büyüyor
İsrail’in Refah kentine yönelik olası operasyonuna yönelik uyarılar devam ediyor. ABD ve diğer Batılı ülkelerin dışında Mısır ve Ürdün’den de İsrail’e uyarı geldi. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin yerlerinden edilmesine karşı çıktı. Mısır, Refah’a yönelik planlı bir operasyonun Sina Yarımadası’na doğru kitlesel bir göçü tetiklemesinden endişe ediyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah da, Refah kentine olası saldırısının tehlikeli olduğu konusunda uyardı ve gerginliğin tırmandırılmaması gerektiğini söyledi.
O da annesinin yanına gitti!
İsrail’in Gazze’nin güneyine düzenlediği hava saldırısının ardından ölmek üzere olan annesinin karnından kurtarılan bebeğin hayatını kaybettiği açıklandı. Sabrin ismi verilen bebek, ana rahminden canlı olarak alınmış ve yaşatılmaya çalışılmıştı.