Fed faiz kararı sonrası dolar ve altında beklentiler değişti! İşte yeni tahminler

Piyasaların gözü kulağı mayıs ayı Fed faiz kararındaydı. Fed beklentiler doğrultusunda faize dokunmadı. Peki bundan sonrası için dolar ve altında beklentiler neler? İşte yeni tahminler…

Fed faiz kararı sonrası dolar ve altında beklentiler değişti! İşte yeni tahminler
Yayınlama: 01.05.2024
A+
A-

ABD Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler doğrultusunda faizde bir değişikliğe gitmedi. Peki karar sonrası altın ve dolarda beklentiler neler? Ekonomist Hikmet Baydar konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıkladı. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Fed faiz kararı sürpriz değil, beklenen buydu. Bundan sonra verilecek olan mesajlara bakılacaktır. Verilen mesajlarda bu yıl içinde faiz indirimleri ile ilgili olumsuz hava oluşursa bu piyasaları olumsuz etkileyecektir. Bundan sonraki süreçte enflasyonu yakından takip edeceğiz, ‘enflasyonda düşüş gerçekleşirse o zaman faiz indirimleri gündemde kalabilir’ şeklinde bir açıklama olursa o zaman da piyasada hava bozulmayacaktır.

PİYASALARA ETKİSİ NE OLUR?

Şu an faizlerin değiştirilmemesi fiyatlamalar dahilinde olduğu için piyasalarda bir etki oluşturmayacaktır.

SON DÖNEMDE ALTIN FİYATLARINDAKİ SERT DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Eylülde faiz indirimi ihtimali yüzde 60’lara çıktı. Seneye faiz indirimine gidebilir beklentileri var. Bu piyasalar için tehlikelidir. Altında şu anda düşüşün sebebi budur.

Fed bilanço küçültmeye haziran ayından itibaren başlayacağız diyor, Hazine kağıdı azaltımını aylık 25 milyar dolara indireceğiz diyor. Bu şekilde piyasada faizi etkileyebilirler. Hazine kağıtlarını azaltacaklarsa bu Fed tahvil satacak demektir. Piyasaya tahvil satmak demek faiz yükseltmek demektir. Faiz kararı oy birliği ile alındı. Bu önemliydi. Yani tüm üyeler hemfikir.

BU YIL FAİZ İNDİRMİ OLUR MU?

Bu yıl faiz indirimi olursa bu eylül ayı ve sonrasında olacaktır. Piyasa en son gelen yüksek enflasyondan dolayı tedirgin, eğer enflasyon yüksek gelirse faiz indirimi değil, faiz artırımı da konuşulabilir. Şu anda enflasyon verileri beklenenden kötü büyük ihtimalle de faiz indirimleri eylül sonrasına kalacaktır.

Ons altın gün içerisinde 2300’ler ile 2290’lar arasında gidiyordu. Karar sonrası çok büyük bir oynama beklemiyorum ancak Fed faiz kararından ziyade Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve tutanaklarda şu detay aranacaktır: Önümüzdeki süreç içerisinde ‘enflasyon yüzde 2’ye düşecek mi?’ bunun ipuçlarını arayacaklardır. Benim kanaatim bu yıl için yüzde 3 enflasyon mümkün değil. Enflasyon hedefe uygun gitmediği sürece faiz indirimi şansı yok.

ALTINDA DÜŞÜŞÜN DEVAMI GELİR Mİ?

Faiz beklentiler dahilinde geldiği için altında şu anda kritik seviye 2282 dolar civarında. Buralara gelindi ancak henüz yukarı sinyali yok. Ufak tefek yukarıya doğru tepki hareketleri olabilir ancak ben şu anda bir trend hareketi beklemiyorum. ABD’de faiz indirimi ötelendikçe altının prim yapma ihtimali azalıyor.

ONS ALTIN İÇİN BU SEVİYELER KRİTİK

Ons altın dün 2285 doları denemişti. Asıl kritik seviye de 2274’tü. 2279 dolar bandı altına sarkarsa altında alım gelir. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde 2274 dolar seviyesinin altına inerse altında alım gelebilir. Orta vadede altının güçlü desteği 2232 dolardır.

GRAM ALTINDA YENİ TAHMİN

Dolar/TL’de aşağı sinyalleri gelmeye başladı. Orada yön daha da aşağıya olabilir. Dolar/TL’deki düşüşe bağlı olarak gram altında, ons altına göre daha fazla düşüş olabilir. İlk etapta destek 2360 TL. Asıl güçlü destek 2270 TL seviyesidir. Gram altında aşağı sinyalleri devam ediyor. Faiz kararı beklentilerin dahilinde gelmesi aşağı sinyallerini bozmaz.

DOLAR/TL’DE BEKLENTİLER NE?

Dolar/TL’de yabancıların TL için uzun pozisyon almaları önemliydi. Dolar/TL’de üç gündür aşağı sinyali var. 29 Nisan günü bir anda 31.76 TL seviyelerine kadar geriledi. Büyük ihtimalle önümüzdeki dönemde bir aksilik olmazsa yabancı girişi ile beraber tekrar 31.76 TL seviyeleri görülebilir.” 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.