ABD, İsrail’e, 900 kiloluk bombaların da bulunduğu silah sevkiyatını durdurdu. Sevkiyatın Refah’ta kullanılması endişesiyle durması, baskı aracı olarak görüldü.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı başlattığı savaş sürerken, hem 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik başlatılan “sınırlı” operasyon hem de Kahire’de devam eden ateşkes müzakereleri yakından izleniyor. Nitekim, Refah’a operasyon düzenlenmemesi konusunda Tel Aviv’e baskı uygulayan ABD, dikkat çekici bir adım attı ve geçtiğimiz hafta İsrail’e yapacağı mühimmat sevkiyatını durdu.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail’in Refah kentine yönelik saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, “İsrail’e yüksek yük kapasiteli mühimmat sevkiyatını durdurduk” dedi. Austin “En başından bu yana İsrail’in savaş alanındaki sivilleri hesaba katmadan ve korumadan Refah’a büyük bir saldırı başlatmaması gerektiği konusunda çok nettik. Ve yine durumu değerlendirirken, yüksek faydalı yük mühimmatlarının sevkiyatını durdurduk” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, ABD’nin İsrail’e yüksek yük kapasiteli mühimmat sevkiyatını durdurmasının ardından daha fazla silah sevkiyatının durdurulabileceği sinyalini verdi, “Bir sevkiyatı durdurduk. Diğer potansiyel silah sistemlerini gözden geçiriyoruz” dedi.
Refah’ta çatışmalar
Gönderilmeyen sevkiyatta 900 kiloluk bombaların olduğu öğrenildi. Bu, ABD’nin 7 Ekim’den bu yana ilk kez İsrail’e tahsis edilen silah sevkiyatını ertelediği anlamına geliyor. “New York Times” gazetesi, silah teslimatının askıya alınmasının, İsrail’in politikası üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.
İsrail önceki gün Refah’ın doğusuna ‘sınırlı’ olduğunu belirttiği bir operasyon başlatmış, sınır kapısının kontrolünü de ele geçirmişti. İsrail ordusu, geçtiğimiz pazartesinden bu yana Refah’ta 100’e yakın noktaya hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Kentin dış mahallelerinde çatışmaların sürdüğü belirtilirken, geçişlerin kapatılmasının, Mısır’da tedavi görmeyi bekleyen Filistinlileri de zor durumda bıraktığı kaydedildi. Kapıdan yardım geçişleri de durdu.
İsrail, bu duruma karşılık Hamas saldırısı nedeniyle kapalı olan Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı yeniden açtı. Yardımların bölgeye girmeden önce İsrail denetiminden geçmeye devam ettiği belirtildi. Birleşmiş Milletler, iki kapının da kapalı olması nedeniyle İsrail’i sert biçimde eleştirmişti.
Kahire’de ne oluyor?
Öte yandan Kahire’deki görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağı merak konusu. Müzakerelerde, anlaşmada neyin, ne zaman ve hangi sırayla olacağı noktasındaki bazı ayrıntılara ilişkin anlaşmazlıklar olduğu ifade ediliyor. Bunlar arasında rehin kadın askerler, rehinelerin hayatta olmaları ve Filistinli mahkumların belirlenmesi gibi konular bulunuyor. İsrail basını, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns’ün, Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmek üzere İsrail’e geldiğini yazdı. Netanyahu ise son olarak “Hamas’ın önerisi İsrail’in gerekliliklerinden çok uzak. İsrail, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki şeytani yönetimini yeniden kurmasına izin vermeyecek” dedi.
Eurovision’da ‘siyasi’ tartışması başladı
İRFAN KURTULMUŞ KOPENHAG
Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade, Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk yarı finalinde sahne alırken, “Popular” adlı şarkısını, bileğindeki kefiye ile seslendirdi. Olay tartışma yaratırken, yarışmanın yapımcısı Ebba Adielsson, “Saade’nin, yarışmaya katılımını bu şekilde kullanması üzücü” dedi. Yarışmayı organize eden Avrupa Yayın Birliği’yse (EBU) “Tüm sanatçılar yarışmanın kuralları konusunda bilgilendirilmekte. Eric Saade’nin, etkinliğin siyasi olmayan doğasından taviz vermeyi seçmesinden dolayı üzgünüz” açıklaması yaptı. Filistin asıllı şarkıcı Saade ise kefiyeyi siyasi bir sembol olarak görenlerin “ırkçı” olduğunu ifade ederek, “Kefiyeyi, asla nereden geldiğimi unutmamak için küçük bir çocukken babamdan almıştım. Ama bunun siyasi sembol olarak adlandırılacağını bilmiyordum” dedi.
Gazze’deki iskele hazır!
ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD ordusunun Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye denizden ulaştırılması için inşasına başladığı iskelenin yapımının tamamlandığını açıkladı. Hava koşulları nedeniyle ABD ordusunun iskeleyi Gazze’de karaya demir atacak konuma getiremediğini ifade eden Singh, ABD’nin şu anda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bulunan MV Sagamore gemisine iskele üzerinden boşaltılması planlanan yardımları yüklediğini belirtti.
Bir toplu mezar daha bulundu
Gazze Şeridi’nin en büyük tıbbi tesisi olan Şifa Hastanesi’nin bahçesinde bulunan üçüncü toplu mezardan 49 Filistinlinin cenazesine ulaşıldı. Hamas’ın açıklamasına göre, şu ana kadar hastanelerde bulunan toplu mezar sayısının 7’ye yükseldiği kaydedildi.