Yakuphan Okut: Akademik ve Edebi Başarıların Buluşma Noktası
Diyarbakır’dan Akademik Zirveye
1984 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Doç. Dr. Yakuphan Okut, İstanbul Üniversitesi Jeo-Arkeoloji bölümünden mezun oldu. Halet Çambel’in projelerini devralarak kariyerine başlayan Okut, İbranice öğrenip Ortodoks Teolojisi alanında çalıştı. Pantheon’da yüksek lisansını tamamladıktan sonra Belgrad Üniversitesi’nde doktora yaptı ve burada “Fahri Doktora” ile “Kapetan Majstor” unvanlarına layık görüldü.
Ezoterik Çalışmalar ve Aramice Uzmanlığı
El Ezher Üniversitesi’nde yürüttüğü kapsamlı araştırmalar, ölü diller ve okült yapılar üzerine yoğunlaşmasını sağladı. Aramice ve sembolik dillerde derinlemesine uzmanlaşan Okut, Gazi Üniversitesi’nde tamamladığı akademik tezle uluslararası bir kariyer elde etti.
Mithras’tan Edebi Yolculuğa
Zerzevan Kalesi’nde bulunan Mithras Tapınağı üzerine yaptığı araştırmalar, Okut’un bilim dünyasında tanınmasını sağladı. 2011 yılında yayımladığı Mezopotamya’nın Menkul Değerleri adlı eseri, El Cezeri’nin icatlarını teknoloji ve tarih ekseninde ele aldı.
2024 yılında yayımladığı Zerzevan’ın Gölgesinde, tarihin mistik yönlerini modern dünyayla harmanlayan gerilim dolu anlatımıyla edebiyat dünyasında ses getirdi.
Bilim ve Kültüre Katkıları
2018’de Diyarbakır Valiliği tarafından sergilenen El Cezeri ve sibernetik üzerine hazırladığı projeleri, büyük ilgi topladı. 2022’de yayımladığı Ulucami Mabedler başlıklı makalesi, akademik çevrelerde ödüller kazandı.
Evli ve bir çocuk babası olan Doç. Dr. Yakuphan Okut, çalışmalarında bilim, tarih ve edebiyatı birleştirerek çok yönlü bir etki yaratmaya devam etmektedir.