Güney Çin Denizi semalarında uçan B-52 stratejik bombardıman jetine yaklaşan Çinli pilotun manevraları yayınlandı, dünyayı şoka uğratan restleşme tam da Çin Dışişleri Bakanı’nın Washington ziyareti öncesine rastladı.
Uluslararası medya tarafından yeryüzünün en tehlikeli bölgesi olarak tanımlanan Güney Çin Denizi’nde sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin jetleri, Salı günü neredeyse bir felakete yol açıyordu.
Çin’in en hassas sorunu Tayvan’ın en büyük müttefiki ABD, Filipinler ile Şubat ayında imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde Pekin yönetiminin etrafını sarmayı başardı. Dört yeni üssün Amerikan ordusuna açılmasıyla, Washington’ın Güney Çin Denizi çevresindeki savunma kalkanı kurulmuş oldu. En güneyde Avustralya’nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore’nin yer aldığı hat, Filipinler’in katılmasıyla tamamlandı.
Süper güçler Tayvan nedeniyle Güney Çin Denizi’nde aralıksız şekilde boğaz boğaza gelirken, Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı. Güney Çin Denizi’nde başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.
BİR KEZ DAHA KIL PAYI
Yalnızca 2023 içinde defalarca kez tekrarlanan senaryo, hafta içinde bir kez daha kıl payı atlatıldı. ABD ordusu, Salı günü Güney Çin Denizi semalarında uçan B-52 bombardıman jetine yaklaşan Çin savaş uçağının görüntüsünü yayınladı.
Çin savaş uçağının B-52’ye hızla yaklaşarak altından ve üstünden tehlikeli bir şekilde uçtuğunu kaydeden ABD, mesafenin üç metreye kadar (10 feet) düştüğünü açıkladı. Çinli pilotun uçakları çarpışma tehlikesine soktuğunu kaydeden ABD Hint-Pasifik Komutanlığı, pilotun neler yaşanacağının farkında olmadığından endişe duyduğunu da ekledi.
ZAMANLAMA
CNN International, Güney Çin Denizi üstündeki restleşmenin tam da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Washington ziyaretinden önce gerçekleştiğini vurguluyor. CNN’e göre, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile buluşan Wang Yi’nin, ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşmesi bekleniyor.
CNN ayrıca, ABD lideri Biden ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping’in Kasım ayında California’da gerçekleşecek APEC Zirvesi’nde buluşma ihtimali olduğunu da aktarıyor.
CNN, ABD’nin yayınladığı görüntüye karşılık Pekin yönetiminin de video paylaştığını ve Amerikan ordusunu suçladığını belirtiyor. Ancak, USS Ralph Johnson savaş gemisinin Çin donanmasına tacizde bulunduğunu kaydeden görüntü, 19 Ağustos tarihine ait.
SON 10 YILDAN FAZLA
Son bir yılda ABD ve Çin savaş uçaklarının tehlikeli şekilde yakınlaştığı birçok ‘it dalaşı’ kayıtlara geçti. 2022’nin son günlerinde Güney Çin Denizi üstünde seyreden Amerikan RC-135 uçağına Çin’e ait J-11 jeti altı metreye kadar yaklaştı.
2023’ün ilkbahar aylarında da yine bir RC-135 Çin savaş uçakları tarafından izlendi, bir J-16 jeti RC-135’in önünü kesti. Amerikan medyası, J-16’nın ABD uçağının burnunun hemen önünden uçması nedeniyle RC-135’de türbülansa neden olduğunu yazdı. Uçağın içindeki kameranın aldığı görüntüde ise, pilotların koltuklarında sallandığı kayıtlara geçti.
Haziran ayında USS Ronald Reagan uçak gemisi Vietnam’a doğru seyrederken, H-6K bombardıman uçağı alçak uçuştaydı. Çin sosyal medyasında gündemi uzun süre meşgul eden dedikoduya göre, Çin jeti Amerikan uçak gemisi tarafından fark edilmedi ve dahası silah radarını USS Ronald Reagan’a kilitledi.
İsrail ve Hamas arasındaki savaş sürerken, süpergüçler yine restleşti. Geçen hafta ABD uçağına 15 metre kadar yaklaşan bir Çinli pilot, Amerikan mevkidaşına el hareketi bile yaptı.
ABD ordusu, özellikle son iki yılda Çin hava kuvvetleri pilotlarının Amerikan uçaklarına daha fazla yaklaştığını bildiriyor. 2021 sonbaharından bu yana 180 benzer vakanın kaydedildiğini belirten ordu, bu sayının son 10 yılın tamamından fazla olduğunu da ekliyor.