Joe Biden yönetimiyle Teksas Valisi arasındaki rahatsızlık “sınır”ı aştı. Mahkeme kararını uygulamayıp, dikenli telleri kesmeyeceğini söyleyen Teksas Valisi’ne Cumhuriyetçi valiler destek verirken, güvenlik desteği yollamayı vadettiler.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – ABD Anayasa Mahkemesi’nin, Meksika sınırında göçmenlerin geçişini engellemek için kurulan dikenli tellerin sınır görevlilerince kesilmesine izin veren kararı, ülkeyi resmen ikiye böldü. Başkan Joe Biden yönetimiyle Teksas eyaleti arasındaki anlaşmazlık büyürken, mahkeme kararının aksine sınıra yeni dikenli teller çekeceğini duyuran Teksas Valisi Greg Abbott’a Cumhuriyetçi eyaletler ve eski başkan Donald Trump’tan gelen destekle olay farklı bir boyuta taşındı.
Yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında yeni bir cephe açılmasına neden olan anlaşmazlık, Teksas Valisi’nin, Yüksek Mahkeme’nin, Meksika sınırının belirli bölgelerine Teksas eyalet yetkililerince yerleştirilen dikenli tellerin kaldırılması kararını kabul etmemesi üzerine tırmandı. Vali Abbott, eyaletindeki ulusal muhafızların böyle bir işlem yapmayacağını, hatta “sınırı korumak” için yeni dikenli teller koyacaklarını söyledi. Abbott, bunun, Biden yönetiminin açık sınır politikasıyla teşvik edilen yasadışı sınır geçişleri konusunda en caydırıcı yöntem olduğunu öne sürdü. Nitekim Teksas Ulusal Muhafızları, Salı günü ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermedi ve dikenli telleri yerleştirmeye devam etti.
Muhafız yollayacak
Söz konusu tartışmaya eski başkan Trump da katıldı ve ülkedeki tüm Cumhuriyetçi valilere, ulusal muhafızlarını sınıra göndererek Teksas’a destek vermeleri çağrısında bulundu. Böylece olaylar iyice karıştı. Nitekim 25 Cumhuriyetçi vali, önceki gün ortak bir bildiriyle, Joe Biden yönetimini sınır krizi karşısında “halkı terk etmekle” suçladı ve Teksas Valisi Gregg Abbott’a desteğini açıkladı.
Oklahoma Valisi Kevin Stitt ise, sınırdaki kaçak geçişleri önlemek amacıyla eyaletin ulusal muhafızlarını bölgeye göndereceğini bildirdi. Stitt, “Teksas’ta 28 giriş noktası var. Bu giriş noktaları dışında herhangi bir yerden ülkeye girmenin yasadışı olduğu zaten federal bir yasa” derken, Biden yönetiminin sınır önlemlerini uygulamadığını savunarak “Federal hükümetin, Biden’ın, jiletli telleri kesiyor olması hiç de mantıklı değil. Evet, ülkemizi istilaya karşı savunma hakkımız var. Yasadışı yollardan gelen 6 milyon insan varsa buna başka ne diyebilirsiniz ki?” diye konuştu.
Karşılıklı hamleler
Abbott, uzun zamandır Biden yönetimiyle yasadışı göçmenlere yönelik önlemler nedeniyle çatışma halinde. Zira Vali, Meksika’dan Teksas’a geçişlerin rekor düzeye çıktığını, göçmenlerin sınır kasabalarını adeta işgal ettiğini savunuyor.
Geçen ay Adalet Bakanlığı, Teksas’ı, eyalet yetkililerinin ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenleri tutuklaması, hapse atması, kovuşturması ve sınır dışı etmesine izin veren yeni bir yasayı yürürlüğe koyması durumunda halinde dava etmekle tehdit etmişti. Adalet Bakanlığı, ayrıca, kaldırılması yönünde bir mahkeme kararı olmasına karşın Rio Grande nehri üzerine yüzer bariyer inşa ettiği için Abbott’a dava açmıştı.
Abbott da, Biden’ın açık sınırlar politikasından geri adım atmasını sağlamak amacıyla, geçtiğimiz ay yaklaşık 95 bin göçmeni otobüslerle New York ve Chicago da dahil önemli kentlere yollamıştı.
Trump duvar çekmişti
Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki en ciddi tartışma konularından biri olan sınır güvenliği ve mülteci tartışması, Trump’ın başkanlığı döneminde de patlak vermişti. Nitekim Trump, Meksika sınırı boyunca 1400 km’lik yeni duvar inşa edeceğini, 1800 km’lik duvarıysa yenileyeceğini söyleyerek bunun maliyetini Meksika ile Kanada’dan isteyeceğini iddia etmişti. Uzmanlar, bu duvar inşası ve yenilemesinin maliyetini yaklaşık 33 milyar dolar olarak hesaplamış, ancak Kongre ve Demokratlar buna karşı çıkmıştı. Trump 2018’te sınır bölgesindeki projeler için Kongre’den 1,6 milyar dolar ödenek çıkarttırmayı başarırken, Gümrük ve Sınır Güvenliği Kurumu, 160 km’lik bir “sınır duvar sistemi” için yeterli finansman sağladığını açıklamıştı. Böylelikle başlanan inşaatlar sonucu yaklaşık 50 km’lik bir duvar inşa edilmişti. Joe Biden ise, böyle önlemler almayacağını başkanlık kampanyası vaatleri arasına sokmuştu.