Avrupa’da nüfuzunu artıran Çin Sırbistan ile ticaret anlaşması imzaladı

Ticaret anlaşması Brüksel için olumsuz bir gelişme, zira AB iç pazarını korumak için Çin menşeli elektrikli araçlara uyguladığı vergiyi yüzde 10’a çıkarmayı düşünüyor.

Avrupa’da nüfuzunu artıran Çin Sırbistan ile ticaret anlaşması imzaladı
Yayınlama: 09.05.2024
A+
A-

Çin ve Sırbistan, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi bağları derinleştirecek yeni bir serbest ticaret anlaşmasını temmuz ayı başında uygulamaya koyacaklarını açıkladı. “Paylaşılan Gelecek” adı verilen kapsamlı Sırbistan-Çin ortaklığının bir parçası olan anlaşma, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve beş yıl aradan sonra ilk kez Avrupa’yı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından çarşamba günü Belgrad’da düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu.

Vučić anlaşmanın Sırbistan’ın “geleceğini garanti altına alacağını” ve “önümüzdeki beş ila on yıl içinde elmadan sığır etine” kadar ülkenin Çin’e yaptığı ihracatın neredeyse yüzde 95’ine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılacağını söyledi. Sırbistan’ın en büyük yabancı yatırımcısı konumundaki Çin’in lideri ilişkilerini “kaya gibi sağlam” ve “güçlenerek” büyüyen bir ilişki olarak tanımladı. 

Bu açıklama, Çin’in aşırı sağcı bir Alman milletvekilinin ofisine casus yerleştirdiği iddiaları nedeniyle Pekin ile AB arasındaki siyasi gerilimin arttığı bir dönemde geldi.

Ticaret anlaşması Brüksel için olumsuz bir gelişme, zira AB iç pazarını korumak için Çin menşeli elektrikli araçlara uyguladığı vergiyi yüzde 10’a çıkarmayı düşünüyor.

Elektrikli araçlar, Çin’in genişleme stratejisinin merkezinde yer alacak ancak Çin ve Küreselleşme Merkezi Başkan Yardımcısı Victor Gao, Euronews Sırbistan’a yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki bağların bunun çok ötesine uzandığını söyledi.

“Çin ve Sırbistan her şeyi birlikte paylaşıyor, dünyayı büyük ölçüde benzer merceklerden görüyoruz ve birbirimize saygı duymamız, gerektiğinde birbirimize yardım etmemiz gerektiğini çok iyi anlıyoruz” diyen Gao, “Eğer Sırbistan elektrikli araçlar için çok önemli bir üretim merkezi haline gelebilirse, bu yakıtlı araçlardan elektrikli araçlara dönüşümü hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.

Gao ayrıca Tayvan adasını Çin’in bir parçası olarak tanımanın Pekin ile iyi bir ekonomik ilişkinin temelini atmak için çok önemli olduğunu ima ediyor.

Gao “Mesaj basit: Çin’e eşit davranırsanız, işbirliği yapabiliriz. Eğer Çin’e eşit davranmazsanız, Çin’i gerçekten kötülemek, Çin’e saygısızlık etmek ve Tek Çin Politikasını ihlal etmek istiyorsanız, o zaman tüm bu ekonomik faydaları elde edemezsiniz” dedi.

Çin ayrıca, hükümeti altyapı, imalat, enerji ve teknoloji alanlarında büyük yatırımlar çekmeye çalışan bir başka Avrupalı muhafazakâr lider olan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile de derin bağlar paylaşıyor.

Şi, Avrupa gezisinin son ayağı için çarşamba gününden cuma gününe kadar Macaristan’da olacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.