Ticaret Bakanı Ömer Bolat canlı yayında önemli açıklamalarda bulunarak araç piyasasında yapılan indirim oranını açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı bir TV programında önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
YILBAŞI ALIŞVİŞLERİNDE DENETİM MEKANİZMANIZ VAR MI?
“Kronik bir enerji ithalat gerçeğimiz var. Geçen yıl 98 milyar dolar ödemiştik, bu sene inşallah 66 milyar dolarlarda tutmaya gayret ediyoruz. Ticaretin artması zenginliğin artmasını beraberinde getirecek. Üretim, yatırım ve istihdam da artacak. Covid ile beraber Türkiye’mizin dünyanın hayatına giren korkunç enflasyon süreci yaşandı. 3 senedir bununla mücadele bütün dünyada veriliyor.
Hükümetimiz enflasyondaki artışa karşı işçi, emekli, çiftçi, memur, sabit ücret sahiplerinin gelirleri azalmasın diye en yüksek ücret artışlarını verdi.
Yılbaşı geliyor. Talebin arttığı dönemlerde satıcıların da keyfi zamlara yöneldiği dönemler oluyor. Kimseye hesap vermem basarım zammı anlayışı oluyor. Biz hükümet olarak bu konuda piyasa denetimleri ve piyasaların başıboş olmadığını bu konuda gerekli müdahaleleri yapıyoruz.
‘YOĞUN FİYAT DENETİMİNE ÇIKILDI’
Hafta başından bu yana İl Ticaret Müdürlüğü ekiplerimiz yılbaşı alışverişlerinin, eğlencelerin olacağı mekanlarla alakalı yoğun fiyat denetimlerine çıktılar. Aldatıcı reklamlara karşı cezai uygulamalarımız var. 55 bin TL’den 2 milyon 200 bin TL’ye kadar müessese başına ceza kesebiliyoruz. Ben mekan sahiplerini ve satıcıları uyarmak istiyorum. Kendi bindiğiniz dalı kesmeyin, müşteriyi bir kere aldatabilirsiniz, ikincide o müşteri bir daha size gelmeyecek.
‘DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARI HAREKETE GEÇTİ’
Aldatıcı reklamlar, piyasada anlaşmalı fiyat belirleme, hakim durumun kötüye kullanılması vs. gibi durumlarla alakalı devletin bütün kurumları harekete geçti.
1 OCAK’TA FİYAT ETİKET YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRECEK! HANGİ YENİ UYGULAMALAR HAYATIMIZA GİRECEK?
Covid ile beraber herkesin eve kapanma zorunda olduğu günleri yaşadık, karantinaların kalktığı aşının bulunduğu zaman çılgınca alışveriş, sokağa çıkma dönemi başladı. Türkiye’nin çok iyi bir tedarik üssü olduğunu alıcılar anlayınca Türkiye’den yoğun ithalat yapmaya başladılar. Artan talep azalan arz derken Türkiye’de fiyatlama davranışlarında yukarıya doğru çıkış trendi görüldü. Bu giderek keyfi zam yapma eğilimine döndü. AK Parti’nin göreve geldiği 2002 sonundan sonra 2004’te başarılan tek haneli enflasyon çok uzun süre devam etti. 17-18 sene. Böylesine bir enflasyonist süreç üretici ve satıcılar açısından aşırı kar yapma dönemine dönüştü. Alışkanlıklar kolay kolay terk edilemiyor.
Hizmet sektörlerinde daha yüksek fiyat artışları olduğunu gözlemliyoruz. TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 61.90, gıda fiyatlarında 75’ler civarında, hizmet sektöründe 90’ların üzerinde.
Burada keyfilikler şöyle oluyor artık menülerde fiyatı yazma gereği duymuyor. Müşteri daha sonra gelen hesaplarla tartışmalar meydana geliyor. Biz fiyat etiketi yönetmeliği vardı hükümleri sıkılaştırdık 1 Ocak 2024 başından itibaren cafe, restoran, pastane gibi iş yerlerinde ürünün isimleri ve fiyatları kapının girişinde okunabilir büyüklükte yer alacak. Müşteri onu gördüğü zaman ister girer ister girmez.
“ONLAR DA RAHATSIZ OLUYOR”
İkincisi daha medeni bir anlayışla bu alım satım işlemi gerçekleşecek. Satıcı artık istediği zaman zam yapayım, fiyat artırayım müşteri nasıl olsa gelir öder gibi bir rahatlığa kavuşamayacak. Müşteri gördüğü fiyatı 1 ay sonra zamlı görürse tepki gösterecek.
Otomotiv, emlakta diğer sektörde, marketlerde aldığımız tedbirlerin kısa sürede işe yaradığını gördük. Lokanta, restoran ve pastanelerde de istikrarın, fiyatlarda giderek azalmanın olduğunu göreceğimize inanıyorum.
Gerek yeni yönetmelikler çıkarmak, cezai uygulamalar hazırlarken diğer Bakanlıklarla istişare halindeyiz, Kabine’ye bilgi sunuyoruz. Sektör kuruluşlarından da olumlu tepkiler aldık. Bunun faydalı olacağı noktasında görüşler aldık. Onlar da rahatsız oluyor.”