Askeri geçit töreninde Avrupa Birliği ilk kez resmen temsil edildi, Yunan basını ‘Megalonisos’ ifadesine yer verdiği haberlerinde Türkiye’ye verilen mesajları öne çıkardı.
Güney Kıbrıs’taki Rum yönetiminin her yıl 1 Ekim’de kutladığı ‘Bağımsızlık Günü’nde, askeri geçit töreni gerçekleşti. Lefkoşa’daki törenler için Güney Kıbrıs’a ayak basan isimler arasında Avrupa Parlamentosu Başkanı (AP) Roberta Metsola, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros vardı.
Resmi davetle Güney Kıbrıs’a gelen AP Başkanı Metsola, tören öncesinde Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüştü. İki isim görüşmede Kıbrıs sorununu ele aldı, Hristodulidis Metsola’nın Lefkoşa’da olmasının Türkiye’ye bir mesaj olduğunu söyledi.
AP Başkanı Metsola ise, Kıbrıs’ı bir Avrupa sorunu olarak niteledi, adanın bölünmüş haliyle Avrupa’nın hiçbir zaman bir bütün olamayacağını söyledi.
Kıbrıs, Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı dönemde İngiltere’den bağımsızlığını 1960 yılında kazandı. Mevcut tabloda ise Rum yönetimi Kıbrıs’ta bir federasyonu savunurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye adada iki devletli çözümün tek alternatif olduğunu belirtiyor.
AP Başkanı Roberta Metsola’nın Hristodulidis’le basın toplantısında sarf ettiği sözler, beklendiği gibi KKTC’de tepki gördü. KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın tarafsızlığını yitirdiğini kaydedip açıklamalarını protesto etti.
RUS TANKLARI DİKKAT ÇEKTİ
Askeri geçit törenine Güney Kıbrıs ordusunun Rus üretimi tanklarla katıldığı gözlemlenirken, ayrıca helikopterler de Lefkoşa’nın Rum tarafında uçtu.
Rum lider Nikos Hristodulidis geçit töreninden sonra mikrofonlara konuştu, adanın yeniden birleşmesi için mümkün olan her şeyi yapacaklarını söyledi.
Yunan Proto Thema gazetesi, ‘Türklerin iki devletli çözüm taleplerinin gölgesinde 63 yıllık bağımsızlık’ başlığıyla sunduğu haberinde 1960 yılında adadaki İngiliz sömürge yönetiminin sona erdiğini hatırlattı, Lefkoşa’daki geçit törenine Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile AP Başkanı Metsola’nın katılmasını öne çıkardı. Gazeteye göre, Avrupa Birliği ilk kez Güney Kıbrıs’taki törenlere resmi temsilciyle katıldı.
‘MEGALONISOS’UN ANLAMI
Hayli geniş haberde Yunan milliyetçilerin kullandığı ‘Büyük Helen Adası’ anlamına gelen ‘Megalonisos’ kelimesine yer verilirken, Kıbrıs’ta 1950’lerden itibaren yaşananlar Atina’nın gözünden aktarıldı. Yanı sıra, adada 2004’te ilk kez çözüm planı için referandum yapıldığı ancak Rumların söz konusu planı reddettiği belirtildi.
Türkler ve Rumlar arasındaki son müzakarenin 2017 yılında gerçekleştiğini hatırlatan Proto Thema, Türk tarafının altı yıldır iki devletli çözümü gündemde tuttuğunu yazdı.
VIPER DA UNUTULMADI
Yunan Skai televizyonu ise, birkaç ay öncesine kadar Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan ve yeni kabinede Savunma Bakanlığı görevini üstlenen Nikos Dendias’ın açıklamalarına sayfasında yer verdi. ‘Rafale ve Belharralı Yunanistan için Kıbrıs çok uzakta değil’ başlığıyla sunulan haberde, Yunan Savunma Bakanı’nın Fransa’dan satın alınan savaş uçağı ve savaş gemilerine vurgu yapması dikkat çekti.
Haberde ayrıca ABD’den sağlanan Yunan F-16 jetlerini Viper seviyesine yükselten modernizasyona da yer verildi, Dendias’ın da ‘Megalonisos’ ifadesini kullandığı görüldü.
Yunan To Vima gazetesi ise ‘Dendias Kıbrıs’ta: Makarios heykeli ve mahpus mezarlara çelenk’ başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Gazete, Nikos Dendias’ın X platformundaki (eski adıyla Twitter) mesajlarını ve görüşme trafiğini aktardı.