“Bir kahkaha, bir kilo pirzolaya bedel” sözü, bilimsel olarak doğrulandı. Kahkahanın derin nefes almaktan kalbi korumaya kadar sağlığa birçok faydası olduğu ortaya çıktı.
Kahkaha atmanın hem ruhsal hem de fiziksel açıdan en iyi ilaçlardan biri olduğu kanıtlandı. Araştırmalarda, gülmenin vücutta stres hormonu kortizolun düzeylerini azalttığı, akciğerin kapasitesini artırarak daha fazla nefes almayı sağladığı ve kan dolaşımını artırdığı tespit edildi. Kahkahanın zihinsel ve fiziksel sağlık için harikalar yarattığını belirten uzmanlar, “Hem bedava, hem en basit, hem de en keyifli şifa yöntemi olan kahkaha, solunuma yardımcı olup stresi yöneterek kalp sağlığını koruyor” dedi.
Oksijen sağlıyor
Akademisyenler, ilkel insanların da kahkaha atıldığında mutluluk hormonu “oksitosin”in arttığının farkında olduklarını düşünüyor. “Daily Mail”e konuşan ve ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi’nde kahkaha üzerine çalışan psikolog Dr. Eileen Anderson şunları söyledi: “Gülmek sosyal hayatta da insanların ihtiyacı olan ilişkileri kurabilmek için kritik öneme sahiptir. Kahkaha insanı sakinleştirerek kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Güldüğümüzde derin nefes alırız, bu da vücuda normalden fazla oksijen girmesini sağlayıp kasları gevşetir.”
‘Spazm riskini azaltıyor’
Kanada Akciğer Derneği’nin çalışmasında şöyle deniliyor: “Güldüğünüzde daha fazla oksijen almanız, ciğerlerinizi kirli havadan kurtarır. Gülmek ‘nitrik oksit’ salınmasına yardımcı olarak ‘endotel’ denilen kan damarlarının iç astarı üzerinde olumlu etki gösterir. Nitrik oksit, kanı kalpten uzaklaştıran arterleri gevşetir. Rahatlamış arterler, spazm riskini azaltır.”
‘Gülmenize izin verin’
Utah Üniversitesi’nde klinik psikolog Dr. Lindsay Wilson-Barlow: “Ruhsal sıkıntı yaşadığınız bir dönemde, bir komedi performansına veya bir arkadaşınızın şakasına kahkahalarla gülmek başınızın üstündeki kara bulutların dağılmasını sağlar. Kahkahanın gücü nöronların derinliklerine iner. Stres hormonu kortizolu azaltırken, vücudun ödül hormonu dopamin ile kendini iyi hissetme hormonu serotoninin seviyesini yükseltir. Yeter ki gülmenize izin verin, kasılmayın.”