İnşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor. Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL’yi buldu. Kule vinç operatörü maaşı ise 60 bine çıktı. Peki yüksek maaşlara rağmen neden eleman sorunu yaşanıyor? CNNTÜRK ekibi yaşanan durumu araştırdı. İşte cevabı…
Sıva ustası maaşı doktoru, pilotu aştı. Sıvacı, demirci, elektrik ustası… Deprem felaketlerinin ardından kentsel dönüşümde hareketlilik çoğaldı. İnşaat sektöründe ise eleman sıkıntısı arttı.
SEKTÖRDE NEDEN İŞÇİ SORUNU YAŞANIYOR?
İnşaat Mühendisi Cevdet Şentürk “Bizim işçilerimiz, çalışan ekip deprem bölgesine kaydı. Önümüz zaten kıştı. Yazdan beri ve sonbaharla beraber bu ivme hızlandı. Ciddi oranda bu bölgelerde eleman ihtiyacı arttı.” dedi.
İnşaat sektöründe sıvacılık, demircilik gibi el becerisi gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Maaşları ise aylık ortalama 60 bin lirayı geçiyor.
MAAŞ 70-80 BİN LİRALARI BULUYOR
Yani işçiler günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arası alıyor. Maaşlar mesailer ile birlikte aylık 70-80 bin liraları buluyor. Sıvacıların, demircilerin, kalıpçıların maaşları, yani inşaatın birçok kalemindeki işçilerin kazançları beyaz yakalıların maaşlarından fazla.
Çoğu inşaat işçisi deprem bölgesinde çalışıyor. Ancak orda da işçi sıkıntısı var. Peki maaşlar yüksek olmasına rağmen neden eleman sıkıntısı yaşanıyor?
İŞÇİ ÜCRETLERİ NEDEN ARTTI?
Şentürk “Bölgede muazzam bir yapılaşma var. Yani önümüz kış olduğu için bir şekilde başını sokacak yer arıyor. TOKİ’ler olsun, kentsel dönüşüm olan yerler olsun yerinde dönüşümler olsun bir ivmesi var. Vatanda da kendi başının çaresine bakmak için yine kendi arazisinin üzerine yapılaşma çalışmaları var. Dolayısıyla bölgede işçi ücretleri çok çok arttı.” dedi.