Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 250 bin civarında öğrenci, farklı şehirlerdeki okullara nakillerini aldırmıştı.
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ – Bir taraftan depremin şokunu atlatmaya çalışan bu öğrenciler, gittikleri şehirlerde okula ve yeni arkadaşlarına uyum sağlamaya çalıştılar. Bazı öğrenciler, geldikleri illere geri dönseler de çoğunluğu eğitimlerini nakillerini aldırdıkları okullarda tamamladı.
Öğretmen Ağı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) iş birliğinde “Depremin Ardından Eğitimde Kapsayıcılık: Öğretmen ve Velilerin Gözünden Nakille Gelen Öğrencilerin Deneyimleri Araştırması” yapıldı. Mart-Haziran 2023 döneminde Mersin ve İstanbul’da 21 öğretmen ve 14 veliyle görüşülen araştırmada, öğretmenler aracılığıyla 84, veliler aracılığıyla 22 öğrencinin deneyimleri paylaşıldı.
Ortaokullar zorlandı
Araştırmada nakille gelen öğrencileri tanımlarken kullanılan “depremzede”, “misafir” gibi kavramların öğrenciler açısından etikete yol açtığı tespit edildi. Depremden etkilenen öğrencilerin kendi aralarında gruplaşması ya da birbirlerini daha iyi anlayacakları düşüncesiyle gruplaştırılmasının eğitimde kapsayıcılığı sağlamadığı belirtildi. Ayrıca depremden etkilenen tüm öğrencilerin aynı sınıfa toplanmasının öğrencilerin ayrıştırılmasına yol açtığına dikkat çekildi.
Bulgulara göre ilkokul öğrencileri, yeni okullarına kolay uyum sağlarken, ortaokullar daha fazla zorlandı. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda sadece ilk dönemden sorumlu olmalarının da yaşadıkları kaygıyı ortadan kaldırmadığı paylaşıldı.
Okullarda öğrencilere verilen psikososyal destek çalışmalarına ilişkin görüşlerin olumlu olduğu belirtildi. Ancak çalışmaların tüm öğretmenler tarafından uygulanmadığının vurgulandığı araştırmada, bazı öğretmenler, kendilerinin de psikolojik desteğe ihtiyaç duyduklarını, bu konuda destek almadıklarını kaydettiler.