BM Güvenlik Konseyi’nde uzun müzakereler ve ertelemeler sonrası kabul edilen karar tasarısı, verilen tavizler ve yapılan değişiklikler nedeniyle karmaşık bir tepkiyle karşılaştı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaklaşık bir haftalık ertelemelerin ve yoğun müzakerelerin ardından kabul edilen tasarı karmaşık tepkiler aldı.
Konseyde 15 ülkeye sunulan Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlayan tasarı 13 ülkenin oyuyla kabul edilirken, ABD ve Rusya ‘çekimser’ oy kullanmıştı. Ayrıca ABD’nin vetosunu aşmak için tasarıda önemli değişiklikler yapıldı. Kabul edilen tasarıda Gazze Şeridi’nde “acil ateşkes” çağrısına yönelik ifadeler yer almadı, bunun yerine ateşkes için “koşulların yaratılması” istenildi. Ayrıca önemli anlaşmazlık yaratan yardımların BM tarafından kontrolü konusunda da değişiklik yapıldı. Bir kesim değişikliklere rağmen tasarının kabul edilmesini son derece önemli ve olumlu bir gelişme olarak nitelerken, bir diğer kesim ise tasarının bu haliyle bir etki yaratamayacağı görüşünde.
Hamas: Karar yetersiz
Filistin yönetimi tasarıyı desteklerken, Hamas’ın ise tasarının bu halinden memnun olmadığı görülüyor. Alınan kararı “yetersiz bir adım” olarak eleştiren Hamas, ABD’yi “tasarının içini boşaltmaya yönelik çalışmakla” suçladı. Açıklamada, “Karar, İsrail’in savunmasız Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurma konusunda uluslararası toplumun ve BM Genel Kurulu’nun ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktadır” ifadeleri kullanıldı. Tasarıya ABD ile birlikte çekimser oy veren Rusya da ABD’yi eleştirdi. İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ise, kararın muğlak bir çağrı ve orijinal taslağın ‘sulandırılmış bir versiyonu’ olduğunu belirtti. MSF yetkilileri söz konusu kararın Gazze’deki siviller için anlamsız olduğunu ifade etti.
Guterres: Ateşkes tek yol
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, tasarının uygulanmasına yönelik soru işaretlerini dile getirdi. Karar tasarısının kabul edilmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Guterres, “Kararın, acil ihtiyaç duyulan yardımın daha iyi ulaştırılmasına yardımcı olabileceğini umuyorum. Ancak insani ateşkes, Gazze’deki insanların ihtiyaçlarını karşılamaya başlamanın ve devam eden kabusa son vermenin tek yoludur. Bugün ne kadar zor görünse de BM kararları, uluslararası hukuk ve önceki anlaşmalar doğrultusunda iki devletli çözüm ve sürdürülebilir barışa giden tek yoldur” ifadelerini kullandı. Tüm rehinelerin derhal ve şartsız serbest bırakılması çağrısını tekrarlayan Guterres, Gazze’de 136 BM görevlisinin hayatını kaybettiğini belirtti. Guterres ayrıca İsrail’in saldırı şeklinin, Gazze’de insani yardımın dağıtımında büyük engeller oluşturduğuna dikkat çekerken, “Etkili bir yardım operasyonu, güvenli bir şekilde çalışabilecek personel, lojistik kapasite ve ticari faaliyetlerin yeniden başlamasını gerektirir” ifadelerini kullandı.
‘Üçüncü aşamaya geçiliyor’
İsrail ordusunun Gazze’deki harekatında üçüncü aşamaya geçeceği ve kara operasyonlarını durduracağı öne sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN’ın adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, ordunun gelecek haftalarda, Gazze Şeridi’ne yönelik kara saldırılarını sonlandırmaya hazırlandığı belirtildi.
Habere göre “üçüncü aşama” kara manevrasının sona erdirilmesi dışında, kuvvetlerin azaltılması, yedek kuvvetlerin terhis edilmesi, hava saldırılarına başvurulması ve İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda tampon bölge oluşturulmasını içeriyor.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 7 Ekim saldırılarından sonra başlattıkları operasyonun 3 aşamadan oluşacağını duyurmuştu. ABD yönetimi ise, yakın zamanda İsrail’den sivillere yönelik zararın azaltılması ve daha nokta operasyonu türü saldırılara odaklanma çağrısı yapmıştı.
İsrail: Gazze’de 200 militan tutuklandı
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki kara harekatı ve hava saldırıları devam ediyor. İsrail ordusunun önceki gece Nuseyrat Mülteci Kampı’na yönelik saldırısında 18 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Cibaliye’de de bir su arıtma tesisinin vurulduğu belirtildi. İsrail ordusu ise geçtiğimiz hafta Hamas ve İslami Cihad’a bağlı 200 militanın tutuklandığını açıkladı. Bu kişilerin sorgu için İsrail’e götürüldüğü belirtildi. İsrail’in Gazze’de Filistinlileri gözaltına alma şekli, basına yansıyan fotoğraflar nedeniyle uluslararası tepkiyle karşılanmıştı.