Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü

İsrail, Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Günlerdir düzenlenen saldırıların ardından evleri yıkılan sivillerin sığındığı Al Ahli Arab Hastanesi dün İsrail tarafından vuruldu. Korkunç saldırıda hastanede bulunan hasta, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu en az 500 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi yaralanırken, enkaz altında ise kaç kişinin kaldığı henüz bilinmiyor.

Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü
Yayınlama: 18.10.2023
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ardından tam ablukaya aldığı Gazze’ye yönelik hava saldırıları artarak devam ediyor. Saldırılarında sivil hassasiyeti gözetmeyen İsrail güçleri, dün Gazze’de bir katliam gerçekleştirdi. Günlerdir sağlık tesislerini hedef alan İsrail güçleri, akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nde bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırı sonucu 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı. Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi Başkanı Salam Marouf ise, saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun hastaneye sığınan yerinden edilmiş Gazzeliler olduğunu duyurdu. Yetkililer, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu da bildirdi.

‘Olanlar korkunç’

El Cezire kanalına konuşan tıp doktoru Ziad Shehadah, saldırının bir katliam olduğunu belirterek, “Olanlar korkunç, çünkü bu insanların hepsi sivil. Evlerinden kaçtılar ve güvenli olduğuna inandıkları bir yere, uluslararası hukuka göre güvenli bir yer olan hastaneye ulaştılar. İnsanlar daha tehlikeli olduğunu düşünerek evlerini terk ediyor ve güvende olmak için okullarımıza, hastanelerimize taşınıyorlar. Ve bir dakika içinde hepsi hastanede öldürüldü” ifadelerini kullandı. BBC’ye konuşan vurulan hastanede çalışan bir doktor da, yaklaşık 4000 yerinden edilmiş kişinin sığındığı hastanede tam bir yıkım yaşandığını söyledi.

‘Bu bir soykırım’

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in hastane bombalamasının “savaş suçu” olduğu belirtilirken, bunun aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu kaydedildi. Hamas’tan yapılan açıklamada ise hastane saldırısının savaş suçu olduğu ve bir soykırım olduğu ifade edildi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de, saldırının İsrail’in “vahşetini” ve Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonraki “yenilgisinin” boyutunu doğruladığını söyledi. Haniye “ABD, İsrail saldırganlığını örtbas ettiği için hastane saldırısının sorumluluğunu üstleniyor” dedi. Hamas lideri, Batı Şeria’daki Filistinlileri de İsrail işgaline karşı ayaklanmaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, yaptığı açıklamada, “Hastaneye düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunmasını ve tahliye emirlerinin geri alınmasını talep ediyoruz” dedi. ABD merkezli MedGlobal insani yardım örgütünün üyesi Zaher Sahloul ise, İsrail’in hastaneye düzenlediği saldırıyı “21. yüzyılda bir tıbbi tesise yapılan en kötü saldırı” olarak nitelendirdi.

Durum kötüleşiyor

İsrail’in günlerdir süren saldırıları nedeniyle Gazze’de durum gittikçe kötüleşiyor. Filistin İçişleri Bakanlığı, Han Yunus ve Refah kentlerine yönelik saldırılarda da 71 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 940’ı çocuk 1032’si kadın olmak üzere toplam 3 bin 300’ü geçti. Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi’nden verilen bilgilere göre; İsrail’in saldırıları sonucu 33 sağlık bakım merkezi faaliyetlerini durdurdu, 23 ambulans hizmet dışı kaldı, hasar alan 153 okuldan 18’i hizmet veremez duruma geldi. İsrail’in saldırıları sonucu toplam 4 bin 500 konut binası
tamamen yıkılırken, yaklaşık 113 bin 300 konut birimi ise kısmen hasar gördü.

Kaçanları da vurdular

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise, yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu Gazze’deki insanların güneye gitmesi için verdiği talimatına rağmen Han Yunus ve diğer güney bölgelerine de saldırmaya devam etti” ifadeleri kullanıldı. BM’den yapılan açıklamada ise Gazze’deki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yalnızca 24 saat yetmesinin beklendiği duyuruldu. BM Gazze’deki yiyecek stoğunun bir haftadan az zamanda tükeneceği uyarısında da bulundu. UNICEF ise Gazze’de suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını belirtti.

Anglikan Kilisesi finanse ediyordu

HABER MERKEZİ – İsrail tarafından vurulan Al Ahli Hastanesi, 1882 yılından beri faaliyet gösteriyordu. Hastane İngiltere Anglikan Kilisesi, Kilise Misyonu Topluluğu tarafından kuruldu. 1954 ile 1982 yılları arasında Güney Baptist Kilisesi yönetimine geçti. Hastane 1980 yılından beri Kudüs’teki Piskoposluk Kilisesi tarafından yönetiliyordu. Kapasitesi yaklaşık 4 bin kişi olan hastane, İngiltere’de bulunan Anglikanizm mezhebi ile ilişkilendirilirken, uluslararası kamuoyundan da sürekli yardım alan bir hastane olarak biliniyor. Anglikan Kilisesi lideri Başpiskopos Welby, yaptığı açıklamada “İsrail’in Gazze’de hastaneye saldırısı, masum canların şok edici ve feci bir kaybıdır” ifadelerini kullandı.

Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü

3 günlük yas ilan edildi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’deki hastaneye düzenlediği hava saldırılarının ardından 3 günlük yas ilan etti. Saldırı için “hastane katliamı” ifadesini kullanan Abbas’ın bulunduğu Ürdün’den Batı Şeria’ya geri döneceği belirtildi. Abbas’ın bugün ABD Başkanı Joe Biden ile Ürdün’de planlanan görüşmesini iptal ettiği bildirildi.

Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü

Batı Şeria ayakta

İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısının ardından Filistin’de protesto gösterileri düzenlendi. Batı Şeria’daki binlerce Filistinli, Nablus, Tulkarem ve Cenin kentlerinde sokaklara çıktı. Çeşitli siyasi gruplar da Batı Şeria’daki Filistinlileri İsrail’in saldırısını protesto etmek için bugün ticari grevi desteklemeye çağırdı. Kudüs’te de sokaklarda Filistinlilere seferberlik çağrısı yapıldı. Ramallah’ta ise Filistin güvenlik güçleri, taş atan ve Başkan Mahmud Abbas’a karşı slogan atan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. Gösterilerin bir diğer adresi olan Ürdün’de de İsrail Büyükelçiliği’ne taşlı ve sopalı saldırı gerçekleştirildi.

Sivillerin vurulması savaş suçu

Uluslararası toplum, savaşlarla ilgili 1907 Lahey, 1949 Cenevre sözleşmeleri ve 1977 tarihli ek protokollerle sınırlamalar getirdi. 2005 yılında ise tüm devletler üzerinde bağlayıcı olan uluslararası insani hukuk mekanizması oluşturuldu. Söz konusu mekanizmadaki en önemli ilkelerden birisini ise ‘Ayırt Etme İlkesi’ oluşturuyor. ‘Ayırt Etme İlkesi’ne göre ayrım gözetmeksizin yapılan askeri eylemler yasaklandı. Bir çatışmadaki tüm taraflar, meşru askeri hedefler ile siviller ve sivil nesneler arasında ayrım yapmak zorunda. Sivillerin kasıtlı olarak hedef alınması ise bir savaş suçudur. Bu hukuk düzeni, su kaynaklarına, tıbbi tesislere, konutlara ve askeri olmayan taşıtlara yapılan saldırıları da yasaklar.

Türk gazetecilerin bulunduğu bölgeye roket düştü: 2 yaralı

Hamas’ın fırlattığı roketler İsrail’in Sderot kentinde yayın yapan Türk gazetecilerin bulunduğu alana düştü. İki Türk gazeteci hafif yaralandı. Dijital yayıncı Adem Metan kulağından, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinden Volkan Kayalar ise ayağından hafif şekilde yaralandı. Gazetecilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü

İsrail hem saldırdı hem kabul etmedi

İsrail, hastaneye yapılan saldırıyı Hamas’ın gerçekleştirdiğini iddia etti. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, yaptığı açıklamada “İslami Cihad füzesi, hayatların kurtarılması gereken bir yer olan Gazze’deki bir hastanede çok sayıda Filistinliyi öldürdü. Hamas ve İslami Cihad’ın yalanlarını yutan, 21. yüzyılın kan iftirasını dünya çapında yayınlayan medyaya yazıklar olsun. Gazze’de kasten masumların kanını döken alçak teröristlere yazıklar olsun” ifadelerini kullandı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de, saldırı hakkında, “Gazze birimiyle olay hakkında görüştüm. Elimizde tüm detaylar yok. Olaya dair detaylara bakıp ne olduğunu öğrenecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev ise, patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ‘Hamas vurdu’ iddiasını yalanladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Gazze’deki Al Ahli Hastanesi’nin vurulmasıyla ilgili, “Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı” iddiasının doğru olmadığını bildirdi. Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hastanenin bombalanmasıyla ilgili görüntüler incelendiğinde, alanı harabeye çevirecek etkiye sahip mühimmatın, Hamas’ın bugüne kadar kullandığı türden bir mühimmat olmadığının açıkça görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, “İsrail propagandası yapan hesaplar tarafından, ‘Hastaneyi Hamas füzesi vurdu’ iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 2022 yılına ait olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Biden İsrail’in harekat planını dinleyecek

İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası devam ederken, beklenen kara harekatı öncesi, sivil kayıpların azaltılmasına yönelik diplomatik çabalar da sürüyor. Bu temasların en önemlisi ABD Başkanı Joe Biden’ın bugünkü İsrail ziyareti olacak. Biden yaptığı açıklamada, “Çarşamba günü Hamas’ın acımasız terör saldırısı karşısında dayanışma içinde olmak için İsrail’e gideceğim. Daha sonra acil insani ihtiyaçları karşılamak, liderlerle görüşmek ve Hamas’ın Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını savunmadığını açıkça belirtmek için Ürdün’e gideceğim” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, ziyaret amaçları arasında Hamas’ın elindeki rehinelerin durumunun görüşülmesi, İsrail’in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı brifing alınması bulunduğunu kaydetti. Biden’ın ayrıca İsrail’den operasyonlarını sivil kayıplarını en aza indirecek ve Hamas’ın yararına olmayacak şekilde Gazze’deki sivillere insani yardım akışını nasıl yürüteceğini öğreneceğine de dikkat çekildi. İsrail Başbakanlık Ofisi, ABD Başkanı Joe Biden’ı, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Ben Gurion Havalimanı’nda karşılayacağını açıkladı.

Gazze’de hastane vuruldu: 500 ölü

Scholz’ün uçağı tahliye edildi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün İsrail ve Mısır’da görüşmeler yapmak üzere bölgeye gitti. Scholz, Netanyahu ile görüşmesinin ardından Mısır’a gitmek üzere Ben Gurion Havaalanı’ndaki uçağına bindi. Bu sırada Scholz’un içinde bulunduğu uçak, siren seslerinin yükselmesi ile tahliye edildi. Scholz, sığınağa götürülürken, diğer kişiler ise havaalanında yere yatarak önlem aldı.

BMGK’ya acil toplantı çağrısı

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze’deki Al Ahli Hastanesi’ne yönelik saldırıyı görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK’nın Dönem Başkanlığı’nı yürüten Brezilya Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, toplantı çağrısının görüşüldüğü, henüz karar alınmadığı bildirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.