Gençlerin yeni korkusu: Gomofobi

Evlilik fobisi anlamına gelen ‘gomofobi’ gençler arasında çığ gibi büyürken ciddi ilişkiden bile uzak duranların sayısı bir hayli artıyor. Peki bu evlilik fobisi nereden kaynaklanıyor?

Gençlerin yeni korkusu: Gomofobi
Yayınlama: 23.11.2023
A+
A-

Adını söylemek de ne olduğunu tahmin etmek de zor. ‘Gomofobi’nin aslında tam karşılığı evlilik korkusu demek. Evlilik gibi söylemesi zor bu kelimenin karşılığı evlilik korkusu.

Bu korkunun altından da sosyal medya çıktı. Literatüre bakıldığında sadece evlilik korkusu değil evlilik öncesi dönem, bağlanma ve ciddi ilişki yaşamaktan da kaçıyorlar.

Psikiyatri Uzmanı Doktor Özlem Gül, ‘Son dönemde sosyal medyada toksik ilişkiler kavramı, sadakatsizlikle ilgili duyumlarımız evliliğin getireceği yük ve sorumluluklardan duyulan kaygı. Mükemmel bir eş ve mükemmel bir evlilik yoktur. İhtiyaç ve partnerlerimizi beklentilerimizi konuşmamız sağlıklı bir iletişim ortamı oluşturmamız gerekmektedir. (Kaynak: Kanal D Haber, Haber: Ceren Taşdelen – Kamera: Başar Günal)

“UZUN SÜRELİ İLİŞKİLERDEN DE KORKTUKLARINI GÖRÜYORUZ”

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu ise, “Tüm geleceği biriyle geçirme fikri ve bağlanma korkusu diye başlayan birçok noktadan evlilik korkusuna doğru yönelebiliriz. Gomofobinin sözlük anlamı evlilik korkusu demektir. Literatüre baktığımızda sadece evlilik korkusu değil aslında bu tip insanlar yani evlenmekten korkan insanların aynı zamanda biz ciddi ilişkilerden, uzun süreli ilişkilerden de korktuklarını görüyoruz.” dedi.

Hamurcu sözlerine şöyle devam etti; Bunun temeline inecek olursak aslında evliliğe yüklenen anlamı tartışmalıyız. Çünkü bütün mitlerde, masallarda, peri masalı gibi bir evlilik, prens ve prensesin evliliği ile masalın sonlanması ve kusursuz muhteşem bir eş gibi mitlerle karşılaşıyoruz. Aslında burada temel olarak konuşulması gereken nokta da burası. Çünkü kusursuz bir eş ya da kusursuz bir evlilik yoktur. Bir çift terapisti olarak söyleyebilirim ki eğer sorun yoksa ilişki sağlıksız bir ilişkidir. Tartışma olacak ama önemli olan tartışmanın nasıl yürütüldüğüdür. Bu yüzden dikkat etmemiz gereken şey, evliliğe yüklediğimiz anlamı konuşmamız gerekiyor.

“İLİŞKİYİ KONUŞARAK, BEKLENTİLERİ BİRBİRİNİZE ANLATARAK ÇÖZEBİLİRSİNİZ”

Bu noktada şu çok önemli bir kavram; eğer sizin aileniz, içerisinde yetiştiğiniz ve büyüdüğünüz çevre evliliğe olumsuz bir şekilde bakıyorsa o zaman evlilikten gerçekten de olumsuz fikirlerinizin olması çok normal. Aynı şekilde büyüdüğünüz aile muhteşem bir evlilik yaşattıysa ve muhteşem bir anne baba rolünü gördüyseniz aynı muhteşemliği sizin de sergileyemeyeceğinizden dolayı evlenmekten korktukları da görülebiliyor. Çünkü diyorlar ki annem babam gibi bir evlilik yapamayacağım, bulamayacağım o yüzden benim evliliğim sorunlu olacak. Aynı şekilde annem babam gibi bir evlilik olmasın, ben bu şekilde evlilik istiyorum diyerek yine farklı partnerler aramalar, partnerlerde suç bulmaları aslında çok sık görüyoruz. Burada önemli olan ve ayrılması gereken çok önemli bir kavram var; siz herhangi biriyle değil sevdiğiniz, hayatınızda olan o insanla evleneceksiniz. O yüzden aranızdaki ilişkiyi aslında konuşarak, beklentileri birbirinize ifade ederek çözebilirsiniz” dedi. (İHA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.