‘GRB 221009A’, radyo dalgalarını bile karıştırdı: Kozmik patlamayı bu kez ucuz atlattık

Bilim insanları, şimdiye kadar Dünya atmosferinde gerçekleşen en güçlü kozmik enerji patlamasını, bir başka ifadeyle devasa gama ışını patlamasını tespit etti.

‘GRB 221009A’, radyo dalgalarını bile karıştırdı: Kozmik patlamayı bu kez ucuz atlattık
Yayınlama: 16.11.2023
A+
A-

“GRB 221009A” adı verilen gama ışını patlamasının, Dünya’nın iyonosferinde değişikliklere neden olduğu ve  dalga iletişimini bozarak radyoları karıştırdığı açıklandı. İtalyan uzman Mirko Piersanti, “Bu patlama milyonlarca ışıkyılı uzakta olmasına rağmen yerden 37 ila 300 km arası yükseklikte olan atmosferin iyonosfer kısmında değişiklikler yarattı. Saniyede 6 milyonluk foton akısı, yoğun elektrik üretti. Sagitta takımyıldızında meydana gelen patlama 7 dakika sürdü. Eğer daha güçlü gama ışını patlaması Dünya’ya çarparsa hayat yok olabilir. Çünkü o zaman ozon tabakası tümüyle delinir. Geçmişte Dünya’da meydana gelen bazı kitlesel yok oluşların olası bir nedeni budur” dedi.

Kuyruklu yıldız altında hayat

Gezegenden gezegene ‘sıçrayan’ kuyruklu yıldızların yaşamı evrene yayabileceği açıklandı. Araştırmalar, kuyruklu yıldızların güneş sistemimiz dışındaki gezegenlerde Dünya dışı yaşamın kaynağı olabileceğini gösteriyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya’da yaşamın tohumu olan anahtar moleküllerin, uzay kayalarının sıçramasıyla taşınmış olabileceğini ve aynı durumun diğer gezegenler için de geçerli olabileceğini söyledi. Dünya’nın erken tarihinde göktaşlarının, kuyruklu yıldızların ve diğer kozmik cisimlerin çarpmasıyla bombardımana uğradığı dile getiriliyor. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.