TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bölgelerinin başat güçleri Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın bir araya gelerek oluşturduğu MIKTA’nın 9. Parlamento Başkanları Toplantısı’nda Gazze’yi gündeme getirdi.
Endonezya Temsilciler Meclisinin ev sahipliğinde başkent Cakarta’da düzenlenen zirve, dün başladı. Kurtulmuş, zirvenin “Küresel Yönetişim Mercek Altında: Parlamento Nasıl Hareket Etmeli?” başlıklı açılış oturumunda yaptığı konuşmada, global krizlerin artırdığı rekabet ortamının dünyayı büyük bir türbülansa soktuğunu, uluslararası sistemin de kriz çözme yeteneğini kaybettiğini söyledi. Kurtulmuş, küresel yeni bir krizi doğurma ihtimali sebebiyle Gazze’ye işaret ederek, “Eğer Orta Doğu’da Filistinlilere karşı yapılan bu zulüm sonlandırılamaz, bu savaş çevre ülkelerine yayılırsa, korkarım ki üçüncü büyük savaşın altyapısının hazırlandığı küresel bir çatışmanın da fitilini ateşleyecektir. Onun için yeni bir siyasal mimariyi ortaya koymak, barışı ve hakkaniyeti esas alan yeni bir sistem oluşturmak mecburiyetindeyiz. Koskoca Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Sekreteri Guterres, Refah Sınır Kapısı’ndan içeri sokulmamıştır. Daha ne olsun? Bu, BM’nin artık yırtılıp çöp tenekesine atıldığının alenen ilanıdır” dedi.
‘Ortadoğu’da barışın kilidi Filistin’dir’
BM’nin baskı altına alındığını söyleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Gücü elinde bulunduranlar, askeri ve siyasi güçleriyle dünyanın birçok ülkesini baskı altına alanlar ne yazık ki BM’yi de baskı altına almaya başlamışlar. Her 10 dakikada bir insanın öldüğü Gazze’den bahsediyoruz… Maalesef uluslararası camia olarak bunu durdurmak için hiçbir şey yapamıyoruz. Sözün bittiği, uykularımızın kaçtığı noktadayız. Dünya barışının kapısı Orta Doğu’dur. Orta Doğu’daki kapının kilidi ise Filistin meselesinin çözülmesidir. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana 2 yılda öldürülen insanların sayısı, 45 günde Gazze’de öldürülen insanların sayısı kadar. İnsanlar arasında ayrımcılık yapamayız. Bir tek kişinin bile haksız yere öldürülmesi bütün insanlığın öldürülmesi gibi büyük bir suçtur. Korkarım ki bir müddet daha bu sessizlik devam ederse; daha vahim sorunları çözmek için vakit artık çok geç olacaktır.”