Haydi çocuklar parka gidelim!

Araştırmaya göre, parkta vakit geçiren çocukların kemik yoğunluğu çok daha yüksek… Çocukken sağlam kemiklere sahip olanların ileride osteoporoza yakalanma riski düşük!

Haydi çocuklar parka gidelim!
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

Yeşil alanların, parkların 7’den 70’e herkesin sağlığına çok sayıda faydası var. Bu faydalara şimdi bir yenisi daha eklendi. Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nden bilim insanları, düzenli olarak parklarda vakit geçiren, yeşil alanlarda oyun oynayan çocukların kemiklerinin çok daha sağlam, güçlü olduğunu belirledi.

Çalışmada, parka ve yeşil alanlara giden çocukların kemik yoğunluğu, gitmeyenlere göre çok daha yüksek çıktı. 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan inceleme, yeşil alanlara erişimin olmasının kemik yoğunluğunu önemli ölçüde artırdığını gösterdi.

Uzmanlar, çocuk yaşta sağlam kemiklere sahip olan kişilerin ileride osteoporoza (kemik erimesine) maruz kalma riskinin de çok daha az olduğunu belirtti. Kemik yoğunluğunun insanı ileri yaşında, osteoporoz gibi büyük bir problemden yüksek oranda koruyabildiği bildirildi.

Bilim insanları, yeşil alanların kemik yapısını nasıl etkilediğini görmek için 327 erkek ve kız çocuğu uzun bir zaman takip ettiler. Ardından her bir çocuğa kemik taraması yaptılar. “JAMA Network Open” dergisinde yayımlanan araştırmada, yeşil alanların yakınında oturdukları için buralara daha fazla giden çocukların “önemli ölçüde daha yüksek kemik yoğunluğu”na sahip oldukları tespit edildi.

‘Yerel yönetimler dikkate alsın’

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, insanların yeşil alanlara gidebilmesinde en büyük sorumluluğun yerel yönetimlere düştüğünü söyledi. Belediyelere betonlaşmadan uzaklaşmak için mümkün olan her yere yeşil alan – park yapmayı öneren uzmanlar şunları söyledi:

“Çocukların yeşil alanlardan faydalanabilmesi için evlerinin yakında kolayca ulaşabilecekleri parklar olmalı. Bunu da ancak yerel yönetimler sağlayabilir. Yeşil alanların çocuklara kemik yapısından başka birçok faydası var. Parka gitmek en azından ekran başından uzaklaşmayı ve zihin açıklığını da sağlar. Çalışmamız da erken yaşta doğanın içinde olmanın kemikleri güçlendirdiğini kanıtladı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.