İpek Yolu’na ‘süper hızlı trenli’ dönüş

İstanbul- Ankara arasında yolculuk süresini 80 dakikaya indirecek Süper Hızlı Tren ile mesafeyi 70 kilometre kısaltacak yeni otoyol projelerinde, tarihi İpek Yolu güzergahına geri dönüldü.

İpek Yolu’na ‘süper hızlı trenli’ dönüş
Yayınlama: 18.02.2024
A+
A-

AYDIN HASAN Ankara – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ankara-İstanbul arasında yeni otoyol projesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni otoyolun, Ankara’dan başlayıp Nallıhan-Göynük-Akyazı üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu ile buluşması planlandı. Ankara ile İstanbul arasında şu anda faal olan bir devlet yolu ile Bolu Dağı’ndan geçen ve Kaynaşlı üzerinden Sakarya hattına bağlanan bir otoyol bulunuyor. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesinde ise ön proje çalışmaları tamamlandı. 

Hızı 350 kilometre… 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme aldık ve ön proje çalışmalarını tamamladık. Süper hızlı tren hattımızın güzergah uzunluğu 344 kilometre olacak. Saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Böylece, hükümetin aldığı kararla artık Ankara – İstanbul tren hattı Süper Hızlı Tren projesi ile 344 kilometrelik tarihi İpek Yolu güzergahı yeniden canlanacak ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olacak. 

Rakamlarla yeni hat

1- Hattın uzunluğu 344 kilometre olacak.

2- Proje kapsamında, 14 kilometre uzunluğunda 19 adet viyadük yapılacak.

3- 120 kilometre uzunluğunda 52 adet tünel inşaa edilecek.

4- Tren saatte 350 kilometre hıza ulaşacak.

5- Ankara-İstanbul arasında yapılacak süper hızlı tren hattı ile seyahat süresi 80 dakika yani 1.5 saaten daha kısa sürecek.

6- Mevcut hızlı tren hattı da kullanılmaya devam edecek.

İstanbul-Ankara hattında tarihi güzergaha nasıl geri dönüldü?

Başkent Ankara Meclisi Başkanı ve AK Parti eski Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan; Milliyet’e, Cumhuriyet döneminde Ankara – İstanbul karayolu ve demiryolu çalışmaları ile ilgili faaliyetleri şöyle anlattı: 

“Ankara – İstanbul arasındaki yolu yaklaşık 70 kilometre daha kısaltan yol Tarihi İpek Yolu olan Ankara, Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu üzerinden Sakarya’ya ulaşan yoldur. Bu hat aynı zamanda iklim ve güzergah olarak en uygun yol. Onun için İpek Yolu olarak kervanlar da bu yolu kullanmış. Bu hat, E1 Karayolu olarak bilinen bir numaralı eski İstanbul yolu. 1950’li yıllarda Ankara – İstanbul yolunun yenilenmesi için programa alınmış, bütün projeler yol buradan geçirilecek şekilde planlanmış fakat 1950-1957 döneminde yolun Bolu üzerinden geçmesini sağlamıştır. Böylece yol 70 kilometre uzamış. Kızılcahamam- Kargasekmez, Azaphane Deresi ve Bolu Dağı gibi iklim ve coğrafi şartların zor olduğu bölgelerden geçtiğinden binlerce kazada can ve mal kaybı olmuş, hem de Türkiye de en çok araç geçişi olan yol olduğu için akaryakıt giderleri önemli oranda artmıştır. 

‘Yollar uzatılmış’ 

Özal Hükümetleri döneminde Ankara – İstanbul yolunun otoban yapılması programlanmış ve güzergah olarak daha kısa, maliyeti düşük Bolu Dağı gibi tünel açılmasına ihtiyaç olmayan tarihi İpek Yolu olan Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu ve Sakarya üzerinden İstanbul’a ulaşılması planlanmış. Fakat otoban Bolu’dan geçmiş. Böylece yol yine uzamış ve maliyeti de diğer yola göre çok yüksek olmuştur. Bolu Dağı Tüneli fay hattında olduğu için kazılan tünelin yeri değiştirilmiş ve neredeyse 20 yıl sonra AK Parti iktidarı tarafından tamamlanarak hizmete açılabilmiştir. Bolu üzerinden İstanbul’a ulaşılan, kış aylarında ve depremde zaman zaman kapanan otobana alternatif yeni otobanın tarihi İpek yolu üzerinden geçirilmesi ile tarihi hatadan dönülmüş olacak. Böylece Kuzey Marmara Otobanı; Akyazı, Mudurnu, Nallıhan, Beypazarı, Ayaş üzerinden geçirilerek Ankara’ya ulaşması ile yol 70 kilometre kısalarak ulaşım daha konforlu hale gelecek. 

Ankara – İstanbul tren yolu da aynı akıbete uğradı. Tren yolunun İpek yolu güzergahından geçmesi için 1976 yılında Demirel ile Erbakan’ın ortak olduğu hükümet tarafından temeli atılmış sürat demiryolu olarak 2.5 saatte her iki vilayete ulaşımın sağlanması hedeflenmiş. 12 Eylül darbesine kadar Sincan – Çayırhan arası bölümünün Ayaş Tüneli dahil yüzde 75’i tamamlanarak bir milyar dolardan fazla harcama yapılmış. Daha sonra bu proje rafa kaldırılarak mevcut Yüksek Hızlı Tren projesi ile hat Eskişehir üzerinden geçirilerek 4.5 saatte ulaşım sağlanmaya başlandı. Önemli olan, 6 milyon Ankara, 16 milyon İstanbul ve çevre iller birlikte 30 milyona yaklaşan nüfusun çok süratli şekilde birbirlerine ulaşımının sağlanmasıdır.” 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.