Kış mevsiminde artan enfeksiyonlar sebebiyle yoğun bakımlarda yer sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Buna bir de acil durum hastaları, kronik son evre kanser hastaları, aylarca bakım görmesi gereken palyatif hastalar eklenince günde ortalama 200-300 hasta için yoğun bakım talebi oluştu.
DİDEM SEYMEN İstanbul – “İstanbul’da bu problem yılın her zamanında vardı, zaten rahatlıkla yer bulunamıyordu” diyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç “Kovid, influenza ve mevsimsel gripler de işin içine girince yük arttı. Mevcut yatak dağılımı ve SGK geri ödemelerinden dolayı uzun kuyruklar (günde ortalama 200-300) oluşuyor” dedi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku ise şunları dedi:
“Viral enfeksiyonların artışı ile özellikle kronik hastalıklar ve bozulmuş bağışıklık sistemi sorunu olan hasta grubunda görülen, pnömoni ve solunum yetersizlikleri, sepsis nedenleriyle yoğun bakımlara talep artmış durumda. İstanbul özelinde söylemek gerekirse her gün tüm Yoğun Bakım üniteleri yatak talebi için aranmakta ve olumsuz yanıt verme durumu ile karşı karşıyalar. Günde ortalama 300 yoğun bakım talebi geliyor.”
‘5 yaş ve gebeler grip aşısını olmalı’
EREN KOCA Haber Merkezi – Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yoğun bakımlardaki yoğunluk üst solunumdan değil, grip, Kovid-19 ve RSV salgınından kaynaklı. Aralık ayı sonu ocak ayının ilk haftası RSV’nin en yüksek olduğu zamandır. Kovid-19’dan yatan hastalar ve ağır geçiren hastalar var. Kovid-19 vakaları hâlâ yüksek. Riskli grup ve 65 yaş üstü son doz aşılarını olmalı. RNA aşısını olsunlar. İlk 5 yaş ve gebeler hemen grip aşısını olmalı.”