İsrail ve Hamas arasında Kahire’de süren müzakerelerde yeniden çıkmaza girildi. Her iki tarafın da tüm baskılara rağmen taleplerinden geri adım atmaya yanaşmadığı belirtiliyor.
İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik Mısır’da gerçekleştirilen müzakerelerden yine sonuç çıkmadı. Müzakerelerde tarafların birbirlerinin şartlarını reddetmesi nedeniyle nihai anlaşmaya varılması oldukça güç görünüyor. Nitekim Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Ali Baraka, Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden ateşkes müzakerelerinde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı.
Müzakerelere yakın bir kaynak, ateşkes teklifinin ilk aşamasının Filistinli sivillerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine geri dönmesini ve günde 400 ila 500 TIR’lık gıda yardımının bölgeye ulaştırılmasını içerdiğini ifade etmişti. “Wall Street Journal”daki haberde, ABD’nin, yaklaşık 150 bin Filistinlinin Gazze’nin kuzeyine dönmesine olanak sağlanmasına yönelik bir teklifi olduğu belirtildi. Ancak İsrail’in, Hamas üyelerinin bu kişilerin arasına sızma endişesi taşıdığı ve teklifi kabul etmediği ifade ediliyor.
Mısır basını, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini duyurmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise, “Müzakerelerde kritik bir noktaya geldik. Evet başarılı olursa çok sayıda esir evlerine dönecek” demişti.
Refah için çadır aldılar!
Diplomaside bunlar yaşanırken, İsrail’in Refah’a operasyon konusunda sahadaki ısrarı sürüyor. İsrail’in, kara saldırısı öncesinde bölgeye sığınan yaklaşık 1.5 milyon Filistinliyi çıkarmak için 40 bin çadır satın alacağı bildirildi. “Times of Israel”e göre, İsrail, Gazze’nin güneyindeki Refah kentine düzenlenecek muhtemel kara operasyonu öncesi Gazze’deki saldırılardan kaçarak bölgeye sığınan Filistinlileri çıkarmaya hazırlanıyor. Çadırların da, saldırı hazırlıklarının parçası olduğunu belirten yetkilinin açıklaması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun önceki gün kara saldırısı için tarih belirlendiğini bildirmesinin ardından geldi.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah, ortak bir açıklama yaparak Gazze’de acil ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı, şiddet, terör ve savaşın barış getiremeyeceğini ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ise, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması amacıyla geçişlerin açılması için İsrail’e yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.
Gazze’deki savaşa karşı gösteri yapan ve ellerini kırmızıya boyayan protestocular, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown’un katıldığı Senato Silahlı Hizmetler Komitesi toplantısını defalarca kesintiye uğrattı.