Gazze’ye yönelik hava ve kara operasyonlarını genişleten İsrail Ordusu, dün iki mülteci kampına hava saldırısı düzenledi. Gazze’nin en büyük mülteci kampı olan Cibaliye’de ilk belirlemelere göre 100 kişi, Nuseyrat kampında da 20’den fazla kişi hayatını kaybetti.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren ve Gazze sınırları içerisinde kara operasyonlarına başlayarak Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ile çatışmalara giren İsrail, dün iki mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında 100’den fazla kişinin ölümüne, 150’den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu. Dün önce Nuseyrat mülteci kampına hava saldırısı düzenleyerek burada düğün salonunun da bulunduğu 24 katlı bir binayı yerle bir eden İsrail, saatler sonra da Gazze’deki en büyük mülteci kampı olan Cibaliye’yi bombaladı. F-16 uçaklarıyla gerçekleştirildiği belirtilen hava saldırısı sonucu ilk belirlemeyere göre 50 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin de yaralandığı haber verildi. Ancak Hamas’a bağlı olan Sağlık Bakanlığı, enkaz altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, ölü sayısının artabileceğini, en az 100 ila 400 kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini açıkladı. Saldırıda 20 binanın tamamen yok olduğu da kaydedilirken, tonlarca bomba atıldığı öne sürüldü. Söz konusu kamp, yaklaşık bir hafta önce de bombardımanın hedefi olmuştu.
‘HEDEF HAMAS KOMUTANI’
İsrail ordu sözcülerinden Daniel Hagari, saldırıyı kendilerinin yaptığını, amaçlarının ise Hamas komutanı İbrahim Biari’yi öldürmek olduğunu kaydetti. Cibaliye merkez taburunun komutanı olan ve Gazze’nin kuzeyindeki tüm çatışmaları denetleyen Biari’nin, saldırıda öldüğünden emin olduklarını söyleyen Hagari, amaçlarına ulaştıklarını öne sürdü. İsrail Savunma Güçleri’nden (IDF) yapılan resmi açıklamada da, uçakların Hamas komutanlarından Biari’nin kampta olduğu istihbaratı üzerine bir saldırı düzenlediğini, bu kişinin, 7 Ekim’deki saldırıları yöneten komutanlardan biri olduğu bilgisini verdi.
Ancak CNN’de katıldığı bir programda konuya ilişkin soruları yanıtlayan IDF sözcüsü Yarbay Richard Hecht’in yanıtları dikkat çekiciydi. Hecht, bombalama için benzer şeyleri söylerken, sunucunun “Hamas komutanı için orayı bombalarken burada masum siviller olduğunu biliyor muydunuz?” sorusunda “Bizim asıl işimiz pek çok İsrailli’yi öldüren Hamas komutanıdır. Bu çok kapsamlı bir mücadele” ifadesini kullandı. Sunucunun aynı soruyu tekrarlaması üzerine bunu “bir savaş trajedisi” olarak niteleyen Hecht, Biari’nin sivillerin arkasına gizlendiğini öne sürdü.
Hamas’tan yapılan açıklamada ise söz konusu komutanın saldırı sırasında kampta olmadığı belirtildi. Saldırıya ilk tepkiyse Mısır’dan geldi. Mısır, sivillerin yaşadığı yerlerin bombalamasının kabul edilemeyeceğini belirtirken, yaralıların tedavisi için Refah Sınır Kapısı’nı açacağını duyurdu.
HAMAS REHİNELERİN BİR BÖLÜMÜ BIRAKACAK
Hamas, 7 Ekim’den bu yana elinde tuttuğu ve İsrail kaynaklarına göre sayıları 240’ı bulan rehinelerden bir kısmını serbest bırakacağını açıkladı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada, yabancı rehinelerin bir kısmının önümüzdeki günlerde serbest bırakılacağı belirtildi. Sözcü Ebu Ubeyde, katıldığı bir TV programında “Aracılara önümüzdeki birkaç gün içinde belirli sayıda yabancıyı serbest bırakacağımızı bildirdik” dedi. Rehinelerden 4’ü, dolaylı diplomatik girişimlerle, biri de İsrail ordusunun düzenlediği operasyonla serbest kaldı.
SENATO’DA BLİNKEN’A ‘KANLI’ PROTESTO
ABD Senatosu’nda İsrail’in yanı sıra Ukrayna ve diğer bölgelere yapılacak milyarlarca dolarlık yardımın görüşüldüğü komite toplantısı, protestolara sahne oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in katıldığı toplantıya giren ve ellerini Gazze’de akan kanı temsilen kırmızıya boyayan protestocular, sloganlarıyla özellikle Blinken’ı adeta konuşturmadı. Dışişleri Bakanı’nın açılış konuşmasının her cümlesinin ardından slogan atan protestocular, Washington’ın Hamas’la savaşta İsrail’e destek vermemesini istedi. Protestocular, daha sonra zorla dışarı çıkartıldı.
Bu arada ABD’de Müslüman aktivistler, Gazze’de ateşkes sağlamak üzere somut adım atması için Başkan Joe Biden’a baskı yapıyor. Ulusal Müslüman Demokratik Konseyi, İsrail üzerindeki nüfuzunu kullanarak ateşkes sağlamaması durumunda 2024 başkanlık seçimlerinde milyonlarca Müslümanın kendisine bağış yapmasını ve oy vermesini engellemek üzere çalışacağını bildirdi. Konsey üyeleri arasında, başkanlık seçimlerinde sonucu belirleme potansiyeline sahip Michigan, Ohio ve Pennsylvania gibi eyaletlerden Demokrat partili isimler de var.
İSRAİL ELÇİSİ BMGK’YA SARI YILDIZLA GİRDİ!
İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Gilad Erdan, genel kurul toplantısına 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nda Yahudilere zorunlu olarak taktırılan sarı yıldızla katılırken, tartışma yarattı. Erdan, önceki gün düzenlenen BMGK oturumunda kurul üyelerini Hamas militanlarının İsrail’e düzenlediği saldırılar karşısında sessiz kalmakla suçlarken, ceketine taktığı sarı yıldıza işaret ederek “Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmemiş. Bazılarınız BMGK’nin neden kurulduğunu unutmuş… Bugünden itibaren bana her baktığınızda kötülük karşısında sessiz kalmanın ne anlama geldiğini hatırlayacaksınız… Bundan sonra ben ve ekibim de sarı yıldız takacağız” ifadelerini kullandı. Kudüs’teki Holokost Müzesi direktörü Dani Dayan ise, X’ten yaptığı paylaşımda Erdan’ın sarı yıldız rozetini kullanmasına tepki gösterdi, “Sarı yıldız rozeti, Yahudi halkının çaresizliğini ve başkalarının merhametine muhtaç olduğunu simgelemektedir. Bugün bağımsız bir ülkemiz ve güçlü bir ordumuz var” dedi.
GAZZE’DE YOĞUN ÇATIŞMALAR BAŞLADI
DIŞ HABERLER SERVİSİ – Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarından bu yana Gazze’ye yönelik hava operasyonlarını sürdüren, son günlerde Gazze sınırları içerisinde kara operasyonları da yürütmeye başlayan İsrail’in, Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ile yoğun çatışmalar yaşadığı ifade ediliyor.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki birliklerin kara operasyonu sırasında, tüneller içinde Hamas mensuplarıyla çatışmaya girdiği belirtildi. Hamas mensuplarının tanksavar füze ve makineli tüfek kullandığı belirtilen açıklamada, çatışma anlarının ve kara operasyonunun görüntüleri paylaşıldı. İsrail Ordusu ayrıca, hava ve karadan saldırılarda son 24 saatte 300 civarında hedefin vurulduğunu, çok sayıda Hamas mensubunun öldürüldüğünü duyurdu.
IDF ile çatışmaları doğrulayan El Kassam Tugayları ise, Gazze’deki çatışmalarda bir İsrail askerini öldürdüğünü açıkladı. Kassam, 29 Ekim günü Gazze Şeridi’nde İsrail askerleriyle yaşanan çatışmanın görüntülerini paylaştı. Görüntülerde İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı yakınında toplandığı, tünelden çıkan Hamas mensuplarının İsrail askerlerinin konuşlandığı bölgeye ilerlediği görüldü. Daha sonra karşılıklı ateş açıldığı, çatışmanın başladığı da kameraya yansıdı.
İsrail tanklarının yavaş biçimde Gazze şehir merkezine doğru ilerlediği ifade ediliyor. İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde kontrolü sağladığı ve ana arterleri kontrol ettiği belirtiliyor. Bu durumda hala Gazze merkezinde olan sivillerin akıbeti ise belirsiz.
İsrail ordusu, 27 Ekim akşam saatlerinde Gazze Şeridi’ne kara operasyonlarını genişletmişti. Kara operasyonlarının genişletilmesi sonucu İsrail askerleriyle Hamas mensupları arasında çok sayıda şiddetli çatışma yaşandı. Gazze’de Hamas’ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bin 500’ü geçtiğini duyurdu.
HUSİLER GÜNEYDEN SALDIRDI!
İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürerken, ülkenin güneyindeki Eylat kentine yönelik bir SİHA saldırısının engellendiği öğrenildi. Eylat, İsrail’in en güneyinde Kızıl Deniz kıyısında bulunuyor. Saldırı, Yemen’de İran’ın müttefiki Husiler tarafından üstlenildi. Husi lideri Abdülaziz bin Habtour AFP’ye yaptığı açıklamada, Husilerin “direniş ekseninin bir parçası” olduğunu ve İsrail’e karşı “sözler ve SİHA’larla” savaştığını belirtti. Öte yandan İsrail Hava Kuvvetleri ilk defa Arrow sisteminin devreye girdiğini belirterek Kızıldeniz bölgesinden İsrail’e fırlatılan karadan karaya bir füzenin engellendiğini açıkladı.
YİNE FİLİSTİNLİLERİ MISIR’A GÖNDERME PLANI!
İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, Gazze Şeridi’ndeki sivillerin Mısır’daki Sina Yarımadası’na gönderilmesini içeren taslak öneri dile getirildi. Euronews’un aktardığı habere göre, raporda üç seçenek sunuldu. Bu seçeneklerden ilki Gazzelilerin Sina Yarımadasına gönderilmesi, ikincisi Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin Gazze’de yeniden egemen olması, üçüncüsü ise yerel bir rejimin desteklenmesi. Ancak rapordaki son iki seçenek, İsrail’e yönelik saldırıları caydıramayacağı için reddedildi. Rapor Filistin Yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeyne raporla ilgili olarak “1948’de yaşananların tekrar yaşanmasına izin verilmeyecektir” dedi.
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Avrupa Birliği (AB) liderlerini Gazze Şeridi’nden Filistinli mültecileri alması için Mısır’a baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığı da iddia edildi. Financial Times’ın haberine göre; AB liderlerine Filistinli mültecilerin Mısır’a alınması konusunun geçen hafta Avrupalı yetkililerle yapılan toplantılarda ortaya atıldı. Kaynaklara göre, öneri Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından gündeme getirilirken, Almanya ve Fransa gibi Avrupa’nın güçlü ülkeleri, Mısırlı yetkililerin Gazze’den mültecileri geçici bir süre için bile olsa kabul etme fikrine karşı çıktıklarına işaret ederek öneriyi gerçekçi bulmadı.