1 Ocak 2024’ten itibaren artık var olmayacak işgalci rejimin kendi kendini fesh etmesi The Guardian’dan Time’a, Wall Street Journal’dan Al Jazeera’ya, CNN International’dan New York Times’a uluslararası medyada geniş yankı buldu. WSJ, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki nüfuzunu kaybettiğini, buna karşılık Azerbaycan’ın Türkiye ile büyüyen ittifakıyla giderek güçlendiğini yazdı.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Azerbaycan toprağı Karabağ’ı işgal edip kağıt üstünde bir yönetim kuran ayrılıkçı Ermeniler için ‘bağımsızlık’ hayalleri sona erdi. İşgal rejiminin başındaki isim Samvel Şahramanyan, bugün imzaladığı kararnameyle yönetimin kendini feshettiğini duyurdu.
Kararname Ermeniler tarafından Artsakh adı verilen işgal rejiminin 1 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini ilan etti.
Ermenistan dahil hiçbir ülke ya da uluslararası kuruluş tarafından tanınmayan işgal rejiminin önceki yöneticisi Ruben Vardanyan Çarşamba günü Azerbaycan sınır muhafızları tarafından yakalandı. Bugün ise rejimin eski dışişleri bakanı David Babayan Azerbaycanlı yetkililere teslim oluyor. Facebook hesabından paylaşım yapan Babayan, Hankendi’den Şuşa’ya giderek teslim olacağını yazdı.
İşgal rejiminin paramparça olması ve kendini fesh etmesi, The Guardian’dan Time’a, Wall Street Journal’dan Al Jazeera’ya, CNN International’dan New York Times’a dünya medyasında geniş yankı buldu. Rus medyası ise fesih haberlerinin yanı sıra Moskova’nın yaptığı resmi açıklamaları sayfalarına taşıdı.
Politico dergisi ‘Azerbaycan Dağlık Karabağ’a resmen son verdi’ başlıklı haberinde ayrılıkçı Ermeni yönetiminin zaten tanınmadığını vurguladı. Dergi ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev’in Karabağ’dan ayrılan Ermenilerin geri dönüş hakkına sahip olacağını söylediğini belirtiyor.
Time dergisi ‘Dağlık Karabağ hükümeti feshedileceğini açıkladı’ başlığını tercih etti, ayrılıkçıların kararının Azerbaycan’ın yıldırım operasyonundan sonra talep ettiği adımlardan biri olduğunu yazdı.
‘Dağlık Karabağ’ın ayrılıkçı yönetimi kendi kendini feshedeceğini söylüyor’ diyen The Guardian, imzalanan kararnamedeki bir detaya dikkat çekti. Buna göre, kararname bölgenin Ermeni sakinlerine Azerbaycan hakimiyeti altında yaşama ya da Karabağ’ı terk etme gibi kararları bireysel ve bağımsız şekilde almaları gerektiğini dile getiriyor.
‘RUSYA NÜFUZUNU KAYBETTİ, TÜRKİYE FAKTÖRÜYLE AZERBAYCAN GÜÇLENDİ’
Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ‘Azerbaycan ayrılıkçı bölge yönetimini dağıtırken Dağlık Karabağ varlığına son veriyor’ başlıklı haberinde, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından ortaya çıkan işgal rejiminin bir haftadan kısa bir sürede bilfiil parçalandığını aktardı. WSJ’ye göre, imzalanan kararnameyle eski Sovyet bölgesindeki en kalıcı dondurulmuş çatışmalardan biri sona erdi.
WSJ, 2020’deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nın ardından bölgeye barış gücü askerleri konuşlandıran Rusya’nın Ukrayna’daki işgal nedeniyle Güney Kafkasya’daki nüfuzunu kaybettiğini, buna karşılık Azerbaycan’ın Türkiye ile büyüyen ittifakıyla giderek güçlendiği yorumunu yaptı.
‘ANİ BİR SON’
CNN International, ‘Azerbaycan’ın zaferinin ardından Dağlık Karabağ 2024’ten itibaren varlığına son veriyor’ başlığını seçti, Bakü yönetiminin 24 saatte zafere ulaşan operasyonun sona ermesiyle işgal rejiminin fesh edilmesini şart koştuğunu hatırlattı. Azerbaycan toprağı üstünde kurulan işgal rejiminin ‘ani bir son’ yaşadığını belirten CNN, Bakü’nün 19 Eylül tarihinde başlattığı ‘yıldırım’ saldırının görünüşe göre bölgede bir asırdır devam eden çatışmayı sona erdirdiğini yazdı.
Karabağ’ın en önemli şehri Hankendi’de işgal rejiminin sembol anıtlarından biri.
Gelişmeleri canlı blogla sayfasına taşıyan Al Jazeera’ye konuşan Atlas Araştırma Merkezi’nden analist İlhan Şahinoğlu, Karabağ’daki işgal rejiminin kendi kendini fesh etmesini ‘Azerbaycan’ın en önemli başarılarından biri’ olarak niteledi. Bakü’de yaşayan Şahinoğlu’na göre, kağıt üstündeki yönetimin dağıtılması Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının önünü açabilir:
“Bu, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana elde ettiği en önemli başarılardan biri olarak addedilebilir. Karabağ, Ermenistan için siyasi, ekonomik ve askeri bir yüktü. Ve artık bu yükü üstlerinden attılar. Eğer Başbakan Nikol Paşinyan mantıklı bir yol takip ederse, Azerbaycan’la yıl sonuna kadar bir barış anlaşması imzalayacak.”
New York Times gazetesi ‘Dağlık Karabağ yönetimi dağılacağını söylüyor’ derken, Washington Post ‘Mağlup olan Dağlık Karabağ yönetimi parçalanacağını ilan etti’ başlığını attı.
‘KREMLİN YAKINDAN İZLİYOR’
Rus medyasından İzvestiya gazetesi, kağıt üstündeki işgal rejiminin 1 Ocak 2024’ten itibaren var olmayacağını okurlarına aktardı. Yanı sıra, Kremlin’in Karabağ’daki durumu yakından izlediğini bildiren bir haberi sayfasına taşıdı. Habere göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın özellikle sorunun insani yönüne odaklanmış halde.
LE MONDE’DAN SKANDAL HABER
Fransız Le Monde gazetesi ise, işgalcilerin 30 yılı aşkın süredir bölgede yaşadığını görmezden gelip mevcut tabloda Karabağ’dan kaçan Ermenilerin ‘terör’ ve ‘aşağılama’ya maruz kaldığını ileri süren skandal bir haber yayımladı. Gazete, sınırdaki kontrol noktalarında Ermenistan’a geçmek için bekleyenlerin arandığını, korkutulduğunu ve alay edildiğini iddia etti.