‘Karbon depolama atlası’ oluşturulacak

Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede 2024-2030’u kapsayan “azaltım” yol haritası hazır. Buna göre, sera gazı emisyonlarının azaltılması için “Türkiye karbon depolama atlası” oluşturulacak. Döküm sahalarına atık kabulü sonlandırılacak. ÖTV tarifelerine karbon ayarı yapılacak.

‘Karbon depolama atlası’ oluşturulacak
Yayınlama: 29.03.2024
A+
A-

Meltem Güneş / Ankara – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, paydaşların katkılarıyla, sürdürülebilir bir gelecek için “İklim Değişikliği Azaltım Strateji ve Eylem Planı” hazırlandı. Bakan Mehmet Özhaseki kaleme aldığı önsözde, “Bu eylem planı ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelesinde bir dönüm noktası olarak görülmeli ve kamu, özel sektör, sivil toplum ve bireyler arasında güçlü işbirliği ile uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

Kayıp azaltılacak

Enerji politikalarıyla iklim politikalarının iç içe geçtiğinin belirtildiği plana göre, elektrik üretiminin karbon yoğunluğu ve hali hazırda yüzde 12 olan teknik kayıp oranı azaltılacak. Trafolar da dahil olmak üzere dağıtım şebekeleri rehabilite edilecek. Enerjide dijital dönüşüm yol haritası hazırlanacak, Türkiye karbon depolama atlası oluşturulacak. Mevcut binaların enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması için yaptırımlar geliştirilecek.

Ulaştırma alanında, yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağının genişletilmesi sağlanacak, şehirlerarası denizyolu yolcu taşımacılığı desteklenecek. Toplu taşıma kullanımını teşvik edecek ücretlendirme imkanı tanıyan akıllı kart sistemleri yaygınlaştırılacak.

Atık yönetimi

Üretilen atık miktarı her geçen gün artarken, plana göre düzensiz döküm sahalarına atık kabulü de sonlandırılacak. Atık yönetiminde kullanılan taşıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması için rota optimizasyonu sağlanarak ya da tersine lojistik opsiyonları kullanılarak daha az yakıt tüketilmesi sağlanacak. Atık toplama ve taşımada düşük emisyonlu, alternatif yakıtlı, elektrikli taşıtların ve uygun durumlarda demiryolu taşımacılığının kullanımının teşvik mekanizmaları ile desteklenerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Karbon vergisi

Planda Türkiye’de yakıtlar üzerinden dolaylı bir karbon fiyatlandırma yöntemi bulunduğu belirtilerek, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) altında uygulanan dolaylı fiyatlamanın açık fiyatlamaya dönüştürülmesinin emisyon azaltımına katkı sağlayacağı aktarıldı. Bu kapsamda, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı liste tarifelerine karbon içeriği eklenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.