Milliyet Gazetesi 29 Ekim için 100. Yıl Koleksiyonu hazırladı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, 100. Yıl Koleksiyonu’na ilişkin bilgileri aktarırken, logoya dikkat çekti.
Pazar günü Cumhuriyet’in 100. yılı. Bu önemli ve anlamlı gün, bütün Türk milletinin kalbinde. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Milliyet’in 100. Yıl Koleksiyonu’na ilişkin bilgileri verdi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in CNN Türk’te yaptığı açıklamalar şöyle:
Bize bir resmi tarihin öğrettikleri var, bir de gerçekte yaşananlar var. Gerçekte yaşananları öğrenek için evlerde duran Nutuk’u okusan orada çok hikaye var. Bize öğretilenlerin dışında az bildiklerimizle Cumhuriyet’in 100. yılını anlatmak istedim. Diyelim ki Mustafa Kemal Atatürk, Sivas’ta kongre başkanı olamasın diye, kongre başkanlığını dönüşümlü olsun diye Karavasıf’ın evinde toplantı yapanlar kimlerdi? Sonra yine Sivas Kongresi’nde Amerikan mandası önergesi oylansın diye uğraşanlar kimlerdi? Sonra dedik ki gelelim Aralık 1922’ye Ankara’ya. Atatürk kendi kurduğu Meclis’te bir daha milletvekili seçilemesin diye yasa teklifi verenler kimlerdi? Türkiye’de bu iş hep şöyle gider… Mustafa Kemal ve silah arkadaşları… Hikaye öyle gitmedi. Nutuk’tan aldığımız bilgilerle, biraz daha gerçekçi anlatmak gerekiyor.
BİLMEDİĞİMİZ ÇOK NOKTA VAR
Bu Cumhuriyet’in ilk 10 yılı, Atatürk’ün hayatta olduğu dönem. Ona dair çok bildiğimizi zannettiğimiz ama hiç bilmediğimiz çok nokta var.
SAĞLIĞIN YÜZYILI
Biz bir sürü ek yapıyoruz. Mesela sağlığın yüzyılı. Koronovirüste vaka sayısı çok yüksek oldu da bu kadar çok can kaybımız olmadı. Çünkü çok iyi doktorlar yetiştiriyoruz. Anadolu’da kurtuluş savaşı varken çok ciddi bir salgın oldu. O zamanki bakanlar, erkekler kadınları muayene etsin mi etmesin mi diye çıkarılmış kavgalar vardı. O yüzden bu cumhuriyet hiç kurulmadı.
BAKAN İÇİN ÖNERGE
Ankara’daki Milli Eğitim Bakanı, kadın ve erkek öğretmenleri topladığı için bakanlığın düşürülmesi için soru önergesi verildi. Bunlar Kurtuluş Savaşı sürerken oldu.
HEYECANIMIZ BİTMİYOR
Bütün bu hikayeyi anlatmanın keyfini yaşadık. Milliyet genç ve yaşlı bir gazete. Heyecanımız hiçbir bitmiyor ama tecrübemiz bize çok yol gösteriyor.
29 EKİM YURTDIŞINDA DAHA HEYECANLIDIR
Ben dünyanın birçok yerinde 29 Ekim gördüm. Yurtdışı temsilciliklerde daha heyecanlıdır. Uzakta olduğun zaman memleketi çok daha fazla düşünürsün. Uzakta olduğun zaman asıl hikayenin ne olduğu ortaya çıkar.
MİLLİYET’İN 100. KOLEKSİYONU
Bizim eklerimizden bir tanesi savunma sanayinin yüzyılı. Çok ilginç bir şey söyliyeyim. TSK, Rusya ordu modeline göre örgütlenmiştir. Osmanlı’nın son döneminden itibaren böyle gelmiştir. Şimdi 2. dünya savaşı başlıyor. Bir kere Mustafa Kemal Atatürk’ün hakkını teslim edeceğimiz yeri söyleyelim. 1934’te 2. Dünya Savaşı’nın geleceğini öngörüp subay sayısını iki katına çıkarmış.
MUSTAFA KEMAL’İN AZ BİLDİĞİMİZ HİKAYELERİ
Pazar günü bir koleksiyon sayısı hazırladık. 132 sayfa okurlarımızla buluşacak. Bizim için en anlamlı yer Mustafa Kemal’in az bildiğimiz hikayesinin olduğu yerler. Ağustos’un başından beri 13 kişilik bir ekip çalışıyor. Dün futbolun yüzyılını verdik, sağlığın, ulaştırmanın yüzyılını verdik. Kültürün yüzyılını hazırladık. Bunları yaparken biraz fazla heyecanlandık.
MİLLİYET’İN LOGOSUNDA DEĞİŞİKLİK
Bizim logomuz, 1994’te dünyanın en ünlü tasarım gruplarından birisine çizdirildi. Cumhuriyetin yüzyılında bir koleksiyon sayısı yapmak istedik. İnsanların 10 yıl sonra çocuklarına ‘Milliyet çok özel bir şey yaptı’ demelerini istedik. Logoyu cumhuriyetin kutlamasına hazır hale getirdik. Sevgili Yavuz Sönmez ince ince uğraştı. Sonuçta ortaya böyle bir eser çıktı.
EVİMİZE GURURLA GİDİYORUZ
Çocuğunuza çok gururla gösterebileceğiniz, geleceğin Atatürkçü çocuklarına yakışır bir gazete yaptık, bu gururla evimize gideceğiz.