Ölüm ormanı! 106 km’lik sonu gelmez kabus

Geçidin ötesindeki umuda ulaşmak için her yıl yüzbinlerce insan, ‘ölüm ormanı’ndaki yolculuğa mecbur kalıyor. 106 kilometre boyunca devam eden sonu gelmez kabus sırasında, sayısız tehlike bekliyor.

Ölüm ormanı! 106 km’lik sonu gelmez kabus
Yayınlama: 05.03.2024
A+
A-

Panama’daki Darién Geçidi’ni her yıl yarım milyon insan tecavüz, soygun ve ölüm riskine rağmen aşmaya çalışıyor. Öte yandan, bir İngiliz basınına konuşan bir uzman ise, ‘ormanda durumun giderek daha da kötüleştiğini’ söyleyerek uyardı.

106 KİLOMETRELİK KABUS 

‘Ölüm Ormanı’ olarak adlandırılan bölge silahlı haydutlarla ve şiddetli saldırılarla dolu. Ancak binlerce kişi çaresizlik içinde hala bölgeden geçmeye çalışıyor. Panama ile Kolombiya arasında yer alan Darién Geçidi’ni aşarak, diğer tarafta bulunan yardım malzemelerine ve kamplara ulaşmayı umarak ormanın tehlikelerinden kaçan mülteciler görülüyor. Ancak vahşi ormanla ilgili bir rapor, bölgenin korkunç tecavüz çeteleriyle dolu olduğunu ve yola çıkmaya mecbur kalan aileler için her köşede tehlike olduğunu ortaya koydu.

Ölüm ormanı! 106 km'lik sonu gelmez kabus

Geçidi geçenler, Panama Şehri’ne ulaşmak için hayatlarını riske atıyor ve neredeyse el değmemiş ormana girenleri ‘korkunç’ saldırılar ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bırakan yaklaşık 106 kilometrelik bir yolculuk bekliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Kurumsal İletişim Başkanı Santiago Valenzuela, güzergahta zaten hüküm sürmekte olan tüyler ürpertici cinayetlerle birleşen cinsel suçlarda artış olduğu konusunda uyardı.

Ölüm ormanı! 106 km'lik sonu gelmez kabus

BİR HAFTADA 100 CİNSEL SALDIRI MAĞDURUNA MÜDAHALE EDİLİYOR

İngiliz basınına konuşan Santiago şunları söyledi:

“Ocak ayında gördüklerimizden dolayı gerçekten endişeliyiz. Yalnızca bir haftada 100 cinsel istismar mağduruyla ilgilendik. Geçen yıl, 700 kişiye müdahale etmiştik ancak bu yıl haftada 100 kişiyle ilgileniyoruz. Bu çok korkutucu.”

Ölüm ormanı! 106 km'lik sonu gelmez kabus

EN ZORLU NOKTA: ÖLÜM TEPESİ 

Bölgedeki rehberlerin, ormana girmeye cesaret edenleri terk ettiği ve onları mülteciler için rota üzerindeki en zorlu noktalardan biri olan Ölüm Tepesi’ne bıraktığı kaydedildi.

Santiago, “Orada, göçmenleri soyarak geçimini sağlayan, su için çok para isteyen veya bir muz için 20 dolar talep eden bu küçük yerel halk gruplarını bulacaksınız” dedi. Yanı sıra, “Ama eğer bir şey satın almazsanız, sizi bırakmaları için para ödemek zorundasınız yoksa sizi soyarlar” diyerek ekledi.

“Genellikle 20 kadından oluşan bir grup seçip onları bir mağaraya götürüp tecavüz ediyorlar. Bir kadın bize 20 erkek tarafından tecavüze uğradığını söyledi. Ayrıca kadınların çocuklarının veya ailelerinin önünde tecavüze uğradığını da çok duyuyoruz.”

Santiago, bölgede bir ‘acil durumun’ gelişmekte olduğu ve güvenli bölgeye ulaşmaya çalışanlar için ‘ormandaki şiddetin daha da kötüleştiği’ konusunda uyardı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.