Piyasada keskin düşüş! Petroldeki gerileme akaryakıta indirim olarak yansır mı?

Petrol fiyatları 12 Nisan’da 92 doları aştıktan sonra sert düşüş eğilimine girdi. Yaklaşık 1 aylık süreç içerisinde petrolde yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. Peki petrol fiyatlarındaki sert düşüşün nedeni ne? Petrolde sert gerilemenin ardından akaryakıt fiyatlarında daha fazla indirim görülür mü? Konuyla ilgili merak edilenleri uzman isim milliyet.com.tr’ye açıladı. İşte petrolde tahminler…

Piyasada keskin düşüş! Petroldeki gerileme akaryakıta indirim olarak yansır mı?
Yayınlama: 09.05.2024
A+
A-

Milliyet.com.tr/ 12 Nisan tarihinde 92 dolar seviyesinin üzerine çıkarak neredeyse 6 ayın zirvesine ulaşan Brent petrol bu tarihten itibaren yönünü aşağı çevirdi. 1 aylık süreç içerisinde 82 dolar seviyelerine inen petrolde değer kaybı yüzde 10’u aştı.

Yurt içinde ise döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilikler benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatlarına indirim olarak yansımaya başladı. Son olarak benzine 1.37 TL, motorine ise 1.24 TL indirim geldi.

PETROLDE SERT DÜŞÜŞÜN NEDENİ BELLİ OLDU!

Peki petrol fiyatlarında düşüş devam eder mi? Petroldeki düşüşe bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında indirimler sürer mi? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Tuğba Ekin şu ifadeleri kullandı: “İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısı, iki ülkenin ilk kez doğrudan karşı karşıya gelmesi aralık ayı itibarıyla yükselişte olan petrol fiyatlarını zirveye taşıdı.

Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceği ihtimali piyasada fiyatlandı. Ardından yapılan açıklamalarla tedirginlikler gevşedi ve petrol tarafındaki yükselişin duraksadığını gördük.

Diğer yandan ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. EIA Brent petrolün bu yıl ortalama 87,79 dolar, ham petrolün ise 83,05 dolardan fiyatlanmasını beklediğini açıkladı.

‘İRAN PETROL ARZINI MAKSİMUM KAPASİTE İLE SAĞLIYOR’

Çin, İran ve Rusya gibi yaptırım uygulanan ülkelerden ham petrol satın alarak ABD ile olan ticari savaşına devam ediyor. İran petrolü hem kaliteli hem de uygulanan ambargolar nedeniyle daha ucuz. Son haftada İran’ın maksimum kapasite ile petrol arzını sağladığını görüyoruz.

Geçtiğimiz hafta ABD stokları oldukça yüksek açıklandı. Küresel petrol arzının bu yıl günlük 102 milyon 760 bin varil, gelecek yıl 104 milyon 650 bin varil olacağı tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmeler son günlerdeki düşüşün omurgası oldu diyebiliriz.

DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Petrol teknik açıdan finansal grafiklerde aşırı satış alanında yani artık tepki alımlarını beklediğimiz seviyede görünüyor. 8 Mayıs’ta ABD ham petrol stoklarında da beklentiler düşük stok olarak yer alıyor.

Mevcut geri çekilmenin kısa vadeli yatırımcılar için alım pozisyonunda değerlendirildiğini ve böylece petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketin geldiğini görebiliriz. Temel göstergeler arz artışı ile düşüşü işaret etse de hem jeopolitik gelişmeler hem de teknik açıdan yönü tepki alımlarının gücü belirleyecek demek doğru olur.

PETROLDE BU SEVİYELERE DİKKAT!

Brent petrol 82 dolar civarında hareket ediyor. Yukarı yönlü fiyatlamada 83 dolar ilk direnç seviyesi, 86 dolar ikinci direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmenin devamı halinde ise Brent petrol fiyatlamasında öncelikle 80 dolar seviyesi sonrasında ise 76 dolar seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Ham petrolde ise güçlü destek seviyesi 77 dolar seviyesinde fiyatlanıyor. Yükseliş için 81 dolar ilk direnç seviyesi, düşüş için ise 73 dolar ilk destek olarak takip edilebilir.

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Petrol fiyatlarında mayıs başından bu yana yaklaşık yüzde 4 civarında düşüş gerçekleşti. Fakat bu düşüş hem motorin hem de benzin pompa fiyatlarına yaklaşık yüzde 3 olarak yansıdı. Bu noktada dolar kurundaki görünüm fiyatlama korelasyonunda önemli bir yere sahip.

Dolar kurunun sabit kalması halinde petrol fiyatlarındaki düşüş pompa fiyatlarına olumlu yansıyabilir. Eğer dolar kurunda yukarı yönlü hareket gerçekleşirse, ham petrol fiyatındaki düşüşün kurdaki yükselişi ne kadar karşıladığı belirleyici olur. Dolar kurundaki yükseliş, ham petrol fiyatındaki düşüş ile karşılanamaz veya her iki değişkende yukarı yönlü hareket başlarsa o zaman pompa fiyatlarının hızla yükseldiğini görebiliriz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.