Resmi Gazete’de Yayımlandı: Havalimanlarında Yeni Dönem Başlıyor

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Havalimanlarında Yeni Dönem Başlıyor

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Havalimanlarında Yeni Dönem Başlıyor
Yayınlama: 09.07.2024
A+
A-

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Havalimanlarında Yeni Dönem Başlıyor

Ulaştırma alanında yapılan düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, havalimanlarında teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamaması durumunda, yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek. Ayrıca, gemilerden de “sera gazı emisyonu” bedeli alınacak. Bu değişiklikler, ulaştırma alanında daha sıkı güvenlik ve çevre koruma önlemlerinin uygulanmasını hedefliyor.

Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda Değişiklikler Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ulaştırma alanındaki düzenlemeleri içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yapılmasına dair kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Limanlar Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ulaşımını geliştirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla, liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin gerektiğinde taban ve tavan ücretlerini tespit etmek ve uygulamasını denetlemekle yetkili olacak. Bu düzenleme ise özel kanunlar ve kanun hükmünde kararnamelerde aksine hüküm bulunmadıkça geçerli olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özel kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde aksine hüküm bulunmadıkça deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ile liman idari sınırlarında demirleyen gemilerin demirleme ücretlerini ve bu ücretlerin ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyecek.

Demirleme ücret tarifesi, geminin seferi, demirde kalma süresi, aylık veya yıllık toplu ödeme, demirleme nedeni, demirlediği yer gibi unsurlar göz önünde bulundurularak geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere Bakanlık tarafından belirlenecek. Bu miktar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve Cumhurbaşkanı, bu miktarı 10 katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri

Türkiye’nin deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yönetilecek. Bakanlık, bu hizmetleri, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerçek veya tüzel kişilere yaptırabilir veya devredebilir.

Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti sağlayıcıları, Bakanlıkça belirlenen şartları yerine getiremez veya belirlenen süre içinde bu şartları sağlayamazlarsa, ilgili sahada hizmet vermelerine izin verilmeyecek. Ayrıca, belirlenen yükümlülüklere aykırı davrananlar, Bakanlık veya liman başkanlığı tarafından ihlalin niteliğine göre 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak.

### Gemilerden “Sera Gazı Emisyonu” Bedeli Alınacak

Ticari gemilerin limanlara geliş ve ayrılışları sırasında saldıkları sera gazı emisyonlarının karşılığı olarak bedel alınacak. Bu bedeller, doğrulanan sera gazı emisyonları ile Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı esas alınarak belirlenecek ve her yılın eylül ayı sonuna kadar bir önceki yılın toplam bedeli olarak ödenecek.

Bu tutarlar, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak kaydedilecek.

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve Havacılık Güvenliği

Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine ilişkin hükümler güncellendi. Buna göre, tüm yolcuların havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarında bulunan eşyaları teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle kontrol edilecek ve aranacak.

Teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamaması durumunda, yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek.

Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla genel kolluk kuvvetleri gözetiminde, özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilecek.

Sivil Havacılıkta Yeni İdari Para Cezaları Belirlendi

Türkiye’de sivil havacılık alanında yetki ve yükümlülüklere aykırı davranılması durumunda uygulanacak idari para cezaları yeniden düzenlendi.

Ticari hava işletmeleri için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından izin veya işletme ruhsatı almama, tarifelerde değişiklikleri bildirmeme gibi ihlallerde, cezalar 1000 liradan 10 bin liraya çıkartıldı. Ayrıca, Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi veya sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması gibi durumlarda ise cezalar 20 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi.

Sivil uçak sicili veya tescil belgesi işlemlerine aykırı davrananlar için öngörülen cezalar da 500 liradan 10 bin liraya kadar artırıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan sivil havacılığı düzenlemeye yönelik önlemlere uymayanlara uygulanacak ceza ise 10 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı.

Ayrıca, uçuş izni olmadan ve belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran kişilere mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin lira idari para cezası verilecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.