Robot harekâtı!

Yenilikçi ürünlerle birlikte süpürge pazarı yükselişini sürdürüyor. Türkiye’de akıllı ev cihazlarına yönelik ilgi artarken, robot süpürgeler yüzde 30’luk erişim oranıyla en popüler cihazlar arasında yer alıyor.

Robot harekâtı!
Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

Evlerin vazgeçilmez yardımcısı elektrikli süpürgeler… Çekiş gücü, şarjı, inovatif özellikleriyle birlikte günden güne yükselişini sürdürüyor. Son yıllarda pandemiyle birlikte tüketicilerin temizlik ürünlerine ilgisi yükselişe geçiyor. Özellikle bu dönemde evlerde temizlik teknolojilerine merak artarken, robot ve dikey süpürgelerin kullanımında artış gözlemleniyor. Bununla birlikte hava temizleyici ürünlerin kullanımı da yaygınlaşıyor. Söz konusu ürünleri çoğunlukla evcil hayvan sahipleri ve alerjik bünyeye sahip olanlar tercih ediyor.

Deloitte’un yayınladığı Dijital Tüketici Trendleri araştırmasına göre, Türkiye akıllı TV, akıllı robot ve ev aletleri kullanımında global ortalamanın üzerinde yer alıyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de akıllı ev cihazlarına yönelik ilgi global ortalamaya göre daha yüksek durumda olup, robot süpürge yüzde 30’luk erişim oranı ile en popüler cihazlar arasında yer alıyor.

“Günlük yaşamda kullanılan cihaz sayısı arttıkça sürdürülebilirlik endişeleri de gündeme gelmektedir” denilen araştırmaya göre, katılımcıların yarısından fazlası çevre dostu bir cihaz için daha fazla ödemeye istekli olsa da büyük çoğunluğu şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda şeffaf olmadığını düşünüyor.

Akıllı ev aletleri

Araştırmada katılımcılara hangi cihazlara sahip ve erişim olduğu da sorulmuş. Buna göre, robot süpürge popülerliğiyle ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de robot süpürgeye erişim oranı yüzde 30 iken, globalde yüzde 14 düzeyinde. İnternet bağlantılı akıllı ev aletlerine Türkiye’de erişim yüzde 23, globalde yüzde 14 civarında. İnternet bağlantılı dış güvenlik kamerası/kapı ziline erişim Türkiye’de yüzde 20, globalde yüzde 13 seviyesinde. İç güvenlik kameraları Türkiye’de yüzde 14, akıllı kilit sistemleri yüzde 12, akıllı aydınlatma yüzde 12, akıllı hırsız alarmı yüzde 13, akıllı termostat yüzde 9 seviyesinde.

Grand View Research tarafından elektrikli süpürgelerle ilgili hazırlanan rapora göre, küresel elektrikli süpürge pazarının değeri 2022’de 12.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Pazarın 2023’ten 2030’a kadar yüzde 9.9’luk bir bileşik büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor. Uzaktan çalışma trendiyle birlikte ev işlerini yapmak için kalan sürenin azalması da bu pazarın gelişimini sağlayan etkenlerden biri olarak gözlemleniyor. Aynı zamanda konut sektöründe elektrikli süpürgelere olan talebi yönlendiren temel faktörlerden de biri. Rapora göre, değişen yaşam tarzları, yüksek harcanabilir gelir, büyüyen çalışan nüfus, artan satın alma gücü ve kullanım kolaylığı, pazarın dünya çapında büyümesini hızlandıran diğer önemli faktörler arasında yer alıyor.

Raporda, “Günümüzün elektrikli süpürgeleri, çoğu temizlik görevi için zamandan tasarruf sağlayan ve kullanışlı bir çözüm olarak hizmet vermektedir. Her boyuttaki yenilikçi temizleme cihazlarına olan talebin artması, üreticileri en son teknolojiye sahip ürünler geliştirmeye teşvik ediyor” ifadelerine yer verildi.

Sürdürülebilir ürün odağı

Grand View Research’ün raporunda şu ifadelere yer verildi: “Sosyal medya ve online satış platformlarının artan etkisi, pazarın en önemli büyüme faktörlerinden biri olarak ortaya çıktı. Sosyal medya platformları, teknolojik açıdan gelişmiş ürünler ve yeni lansmanlar hakkında bilgi sunmanın yanı sıra hijyeni koruma ihtiyacına ilişkin farkındalığın artırılmasında da etkili oldu. Elektrikli süpürge sektörü, değişen müşteri dinamikleri ve yenilikçi teknolojilerin etkisiyle önemli değişimler yaşıyor. Farklı endüstri alanlarından ortaya çıkan verilerden yeni değer yaratmak için akıllı uygulamaların ve robotik teknolojilerin uygulanmasıyla temizlik akıllı hale geliyor. Şirketler, dijital olarak geliştirilmiş ürünlerin yanı sıra, düşük emisyonlu ve az gürültülü, sürdürülebilir ürünler geliştirmeye odaklanıyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.