Sağlık Turizmine Yeni Başlayan Firmaların dikkatine !

Her mesleğin mutlaka riski vardır.Ve bir yanlışlık yapıldığında düzeltme yani “pardon “ deme imkanı olabilir.Lakin Sağlık Turizminde yapılan yanlışlıklığın “pardon”’u yoktur.Sağlıkta yapılan bir yanlışlığın pardon’u sakatlık ve ölümle sonuçlandığı için çok dikkat edilmelidir.O sebepten Sağlık Turizmine başlayacak olan firmaların yapacaklarını bir iş kolu değil bir sorumluluk şeklinde görmesi başarıyı artıracaktır.

Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-

Sağlık Turizmine Yeni Başlayan Firmaların dikkatine !

Her mesleğin mutlaka riski vardır. Ve bir yanlışlık yapıldığında düzeltme yani “pardon “ deme imkanı olabilir. Lakin Sağlık Turizminde yapılan yanlışlığın “pardon ” u yoktur. Sağlıkta yapılan bir yanlışlığın “pardon” u sakatlık ve ölümle sonuçlandığı için çok dikkat edilmelidir. O sebepten Sağlık Turizmine başlayacak olan firmaların yapacaklarını bir iş kolu değil bir sorumluluk şeklinde görmesi başarıyı artıracaktır.

Sağlık Turizminde yapılacak hataların sadece hasta mağduriyeti değil aynı zamanda ülke mağduriyeti de yaratacaktır. O sebepten sağlık turizmine girecek firmaların bir değil birden çok düşünmeleri gerekmektedir.

Sağlık turizmine yeni başlayan firmalara yönelik birkaç öneri vermek gerekirse;

  1. Hedef Kitle Belirleme:
  • Pazar Araştırması: Hangi hastalıklar için hangi ülkelerden talep var? Rakipler kimler? Bu soruların cevaplarını bulmak için detaylı bir pazar araştırması yapılabilir. Özellikle satışı yapacak personelin reklamı verilecek ülkenin kültürünü iyi bilmesi gerekmektedir.
  • Hedef Pazar: Geniş bir kitleye hitap etmek yerine, belirli bir hastalık veya tedavi yöntemine odaklanarak daha uzmanlaşmış bir hizmet sunabilir. Yapılacak işlemlere göre (diş, estetik, onkoloji vs)
  1. Güçlü İş Birlikleri:
  • Hastaneler: Kaliteli ve güvenilir hastanelerle iş birliği yapmak, hastaların güvenini kazanmak için çok önemlidir.
  • Seyahat Acenteleri: Hastaların seyahat düzenlemeleri konusunda deneyimli seyahat acenteleriyle ortaklık kurulmalıdır.
  • Sigorta Şirketleri: Sigorta şirketleriyle anlaşmalar yaparak hastaların tedavi masraflarını karşılamalarını sağlayın. Komplikasyon sigortasının teşvikte olması da bu konuda tercik edilme sebebidir.
  1. Dijital Pazarlama:
  • Web Sitesi: Profesyonel ve bilgilendirici bir web sitesi oluşturulmalıdır. Hedef ülkelere yönelik dillerde olması hasta güvenini sağlayacaktır.
  • SEO: Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için SEO çalışmalarına önem verilmelidir.
  • Sosyal Medya: Sosyal medya platformlarında aktif olarak bulunun ve hedef kitlenizle etkileşim kurulmalıdır.
  • Online Pazarlama: Google Ads, Facebook reklamları gibi online pazarlama araçlarını kullanarak potansiyel müşterilere ulaşılabilir.
  1. Dil ve Kültür Farklılıklarına Önem Verin:
  • Tercümanlık Hizmetleri: Farklı dil konuşan hastalar için tercümanlık hizmetleri sunulmalıdır.
  • Kültürel Adaptasyon: Hastaların kültürlerine uygun hizmetler sunarak kendilerini özel hissetmelerini sağlamalısınız.
  1. Kalite ve Güvenilirlik:
  • Sertifikalar: Uluslararası akreditasyonlara sahip olun.
  • Hasta Memnuniyeti: Hastaların memnuniyetini ölçmek için geri bildirim sistemleri oluşturun.
  • Güvenlik: Hastaların güvenliği için gerekli tüm önlemleri alın.
  1. Sürekli Gelişim:
  • Eğitim: Çalışanlarınızı düzenli olarak eğitin. Gerek mesleki eğitimler gerekse de kişisel gelişim ile ilgili eğitimler sık sık verilmelidir.
  • Teknoloji: Sağlık sektöründeki gelişmeleri takip edin ve yeni teknolojileri kullanın. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi, tıp’ta yeniliklerin olması gelişim ve rekabet açısından çok önemlidir.
  • Pazarlama Stratejileri: Pazarlama stratejilerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin. Sağlık Turizmi sürekli değişen bir yapıya sahip. Özellikle ülkelerin sağlık turizmine bakış açısı her geçen gün artmaktadır. Ciddi bir gelir dolayısı ile gelişime katkısı olan bir sektör olduğu için kendi ülkelerindeki sağlık turizmi hastalarını başka ülkelere göndermek istemiyorlar. Ve stratejileri sık sık değişebiliyor. Yani bugün x ülkesine reklam verdiğimizde gelen hastalarımız yarın gelmeyebilir. O sebepten gelişmeleri yakından takip etmek gerekir.
  1. Hukuki İşlemler:
  • Yasal Düzenlemeler: Sağlık turizmiyle ilgili yasal düzenlemeleri yakından takip edin. Sağlık turizmi gelişen bir sektör olduğu için sürekli mevzuatlar değişebiliyor. Bu sebepten sektör ile ilgili gelişmeleri yakından takip edip yenilikleri hemen uygulamaya sokulmalıdır.
  • Sigorta: İşletmenizi ve çalışanlarınızı sigortalayın. Kanunu zorunluluk da olan bu yükümlülüklere ilaveten özel sigorta da yapılabilir. Böylece aidiyet daha çok artacaktır. Unutulmamalıdır ki çalışan memnuniyeti hasta memnuniyeti demektir.,

  1. Sosyal Sorumluluk Projeleri:
  • Topluma Katkı: Topluma faydalı projeler geliştirerek kurumsal imajınızı güçlendirin. Bu sadece hastaların aidiyetini değil aynı zamanda çalışan aidiyetini de sağlayacaktır. Bunun yanı sıra da marka değerini artıracaktır.

Sağlık turizmi, rekabetin yüksek olduğu bir sektör. Bu nedenle, farklılaşmak ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmak başarı için anahtar faktörlerdir.

Ek Öneriler:

  • Referans Sistemi: Memnun kalan hastaların referanslarını alarak yeni müşterilere ulaşabilirsiniz. Belirli yıl reklam vererek hasta sayısını artırılıp sonrasında prestij reklamı verip referanslarla ilerleyebiliriz.
  • Paketizasyon:  Hastaların ihtiyaçlarına göre farklı paketler oluşturun. Hastalara bir paket değil kafasını karıştırmayacak şekilde alternatif seçenekleri sunabiliriz.
  • Özel Hizmetler: VIP hizmetleri gibi özel hizmetler sunarak farklılaşın. Gerek konaklamada gerekse de transferde hatta gerekse de verilecek yemeklerde kaliteden ödün verilmemelidir. Bu kuruma referans oluşturulmasında çok büyük destek sağlayacaktır.

Unutmayın: Sağlık turizmi, sadece bir iş değil, aynı zamanda insan sağlığıyla ilgili hassas bir konu. Bu nedenle, etik değerlere ve kaliteye önem vererek hareket etmelisiniz.

Öğr. Gör. Gurbet ALTAY

Sağlık Turizmi Strateji ve Marka uzmanı

www.gurbetaltay.com

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.