Son dakika: Asgari ücret toplantısı başladı: Zam oranı netleşiyor!

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret toplantısı başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan önemli açıklamalarda bulunuyor.

Son dakika: Asgari ücret toplantısı başladı: Zam oranı netleşiyor!
Yayınlama: 11.12.2023
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2024 yılı asgari ücretini belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısına hoş geldiniz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak  1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarımıza bugün itibarıyla başlıyoruz.

Tespit edilecek asgari ücretin çalışma hayatımızda yer alan tüm paydaşlara hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Komisyona şimdiden teşekkür etmek istiyorum.

İş birliği, açık iletişim, adil bir değerlendirme anlayışı ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret çalışamalarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden sosyal politika aracıdır. Esasında tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil aynı zamanda tüm sektörleri, tüm çalışanları, tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.

Son dakika: Asgari ücret toplantısı başladı: Zam oranı netleşiyor!

Şartlar ne olursa olsun 21 yıldır kayıt dışı istihdamla mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek isterim. TÜİK verilerine göre 2023 yılı Ekim ayında işsizlik oranımız son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5 olarak gerçekleşmiştir. Daha çok yatırım yaparak daha çok üreterek daha çok ihraç ederek, büyüyerek istihdamımızı artırmaya devam edeceğiz. Sadece iş değil insanımızı n hayat standardını geliştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ekonomideki genel toparlanma sürecinin etkisi ile önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz.

“ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ”

2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog, istişare yolu ile çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Temel hedefimiz hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir.

Bugüne kadar işçi, işveren, kamu arasında oluşturduğumuz üçlü diyalog mekanizması etkin bir şekilde işlemeye devam edecektir.

Ülkemiz son yıllarda küresel krizler, salgınlar, doğal afetler gibi badireleri atlatma gayreti içindeyken her bakımdan bağımsız güçlü bir Türkiye olmanın mücadelesini vererek 2053 hedeflerine hızlı adımlarla ilerlemektedir.

Üreticimize ve çalışanımıza gereken her desteği verdik. 11 ilimizi yerle bir eden asrın afeti dediğimiz büyük bir yıkım yaşadık. Binlerce canımızı yitirdik. Milyonlarca insanımızın bu yıkımdan etkilendi. Çok zor dönemlerden geçtik. Sadece 1 ay geçmesine rağmen derhal toparlanma sürecine girerek yaralarımızı sarmaya başladık.

“SINIRLARIMIZI VATANDAŞIN YARARINA OLACAK ŞEKİLDE ZORLADIK”

İnşallah en kısa sürede de vatandaşlarımızı yeniden eski huzurlu günlerine el birliği ile kavuşturacağımıza inanıyorum. Bizim ülkemiz, aziz milletimiz çok güçlüdür. Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetleri olarak21 yıldır bu gücün farkındalığı ile ülkemiz için hep en iyileri hedefleyerek yolumuza devam ettik. Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın, en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içerisinde olduk. Sınırlarımızı vatandaşın yararına olacak şekilde zorladık.

2023 yılı başında belirlediğimiz asgari ücreti enflasyonist baskılar sebebiyle çalışanlarımızın satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak adına yıl ortasında ilave bir artışla ikinci kez artırdık. 2023 yılında asgari yüzde ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında arıtılmıştı. TÜFE artış beklentisinin yüzde65 olduğu dikkate alındığında 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirilmiştir. 1 yılda toplamda yüzde 107’lik zam oranı ile işçimizi, emekçimizi enflasyona ezdirmeme iradesini gösterdik. Çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruduğumuz gibi refah artışından da pay vermiş olduk. İşçilerimizi işverenlerimizi korumak adına hayata geçirdiğimiz diğer uygulama olan 2023 yılının 6 aylık dönemi için aylık 400 TL asgari ücret desteğini yılın ikinci altı ayı için 500 TL’ye çıkardık.

Asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına dikkat edeceğiz. Nasıl hem çalışanlarımızı hem işverenlerimizin yanında olduysak bugün de aynı hassasiyetle hareket edeceğiz. İnşallah Türkiye yüzyılının çalışma hayatını hep birlikte inşa edeceğiz. Geçmişten bugüne sürece katkı sağlayan işçi ve işveren temsilcilerimizin sağduyusuna güveniyoruz. Türkiye’nin üretimine katkı sunan tüm çalışanlarımıza en derin saygılarımı sunarken toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakanım, TÜRK-İŞ’in kıymetli genel başkan yardımcısı, kıymetli basın mensupları saygıyla selamlıyorum. Asgari ücret tespit komisyonunu ilk toplantısı için bir aradayız. Belirlenecek ücretin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu yıl devletimiz işçi kesimimi ve işverenler olarak asgari ücrette yıl sonunu beklemeden ara bir artışla üçlü mutabakat sağlanmıştı. Çalışma arkadaşlarımızı, işletmelerimizi gözeten bir rakam ile masadaydı. Hem devletimizin, hem işçi kesiminin, devletin ortak mutabakatı ile bildiri yapılmıştı.

Sürdürülebilir dengeli bir rakam için yine masada olacağız. Biz TİSK olarak her zaman savunduğumuz belirli öncelikler bulunuyor. Birincisi sürdürülebilir refah, çalıma arkadaşlarımızın refahı korunması, üretimin ve istihdamın devamlılığının sağlanması. 2022 yılı itibarıyla ücretler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi konusunda değişikliğe imza atıldı. Ülkemiz bu uygulamanın var olduğu sınırlı sayıda ülkelerden bir tanesi. Önümüzdeki dönemde de ekonomimizde devam eden iyileşme sürecinin korunmasını son derece önemsiyoruz. Çok kritik bir dengeden bahsediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi işçi olmadan işveren olmaz, işveren olmadan işçi olmaz. Devletimiz tarafından istihdamın korunması için verilecek desteklerin oldukça kıymetli olduğunun farkındayız.

Tüm çalışanların gelirlerinin korunması. Bunun için atılacak önemli adımlardan bir tanesinin vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme olduğunun farkındayız. Bol istişareli, kutuplaşmalardan uzak, birlik beraberlik içerisinde bir süreç olmasını temenni ediyorum. Elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.

TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bakanlığımızın çağrısı üzerine toplandık. Komisyon olarak yapacağımız çalışmaların asgari ücretle geçinmekte olan milyonlarca işçiye hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.

Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Komisyonda işçi kardeşlerimiz yaşadıkları geçim sıkıntısını sizlerle paylaşacaktır.

“ASGARİ ÜCRET BİR KORUMA ÜCRETİDİR”

Karayolu işçisi, hastane işçisi, enerji işçisi, AVM işçisi yaşadıklarını doğrudan anlatacak. Sosyal devlet anlayışında iktisaden zayıf kesimlerin korunması amaçlanır. Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlarca ücretli çalışan ve ailesi tarafından takip edilmektedir. Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması işçi kesimini talebiydi bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretli çalışanların faydalandığı tutar kadar azaldı. Vergide adaleti sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlerin vergi ve gelir tarifesi oranları düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen ücret aylar geçtikçe azalmaktadır.

Asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları başta gıda olmak üzere her alanda devam etmektedir. Asgari ücret aylardır açlık sınırının altındadır. Halen günlük net asgari ücret 380 TL’dir. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecektir.

Toplam nüfus içinde ücretli çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden aldıkları pay giderek düşmektedir. Uygulanması gereken gelirler politikasıdır. Sosyal taraflar sadece ücretler politikasını değil bir bütün olarak gelir politikasını gözden geçirmelidir. İşçi, işveren kesintilerinin neden yüksek olduğu hep birlikte değerlendirilmelidir. Tespit edilecek asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz.

Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu şekilde mümkün olacaktır. Taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.