‘Taşı toprağı altın’ devri bitti, göç başladı: Neden geldim İstanbul’a?

İstanbul’dan göç edenlerin sayısı son yıllarda artış gösteriyor. Kentten ayrılanlar sırasıyla Doğu Marmara, Batı Marmara, Batı Karadeniz ve Ege’yi tercih ediyor. “Daha iyi konut ve yaşam olanaklarına kavuşmak”, öne çıkan göç nedenleri arasında.

‘Taşı toprağı altın’ devri bitti, göç başladı: Neden geldim İstanbul’a?
Yayınlama: 13.11.2023
A+
A-

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- İstanbul, artık umutla göç edilen bir şehir olmaktan çok o ünlü şarkıda da söylendiği gibi “Neden geldim” diyenlerin, yeni umutlara yelken açmak için ayrıldığı bir kent haline geliyor. “Şimdi bin kere pişman” olup İstanbul’dan diğer illere göç edenlerin sayısında son aylarda artış yaşanıyor. Göç nedenlerinin arasında sağlam bina ve sağlam zeminde ikamet etme isteği, kira fiyatlarındaki artış, hayat pahalılığı ve emeklilik hayatını daha küçük illerde geçirme isteği yer alıyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, son beş yılda İstanbul’dan 2 milyon 182 bin kişinin göç ettiğini belirterek, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre sadece 2022 yılında 418 bin kişinin megakentten ayrıldığını ifade etti. Göç edenlerin birinci tercihinin Doğu Marmara olduğunu söyleyen Gökce, ardından Batı Marmara ve Batı Karadeniz’in geldiğini aktardı. Gökce, emekli olduktan sonra daha sakin bir şehirde yaşamak isteyen her 10 kişiden birinin de Ege Bölgesi’nde bir ili tercih ettiğini belirtti.

Yabancıların İstanbul’a yerleşmeye devam ettiğini belirten Gökce “Bozulan ekonomik koşullar ve yaşam maliyeti nedeniyle vatandaşlarımız İstanbul’dan göç ederken, yabancılar İstanbul’da konut sahibi olmaya ve yerleşmeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 2.5 milyon yabancı yaşıyor. Yabancı uyruklu İSKİ abone sayısı sekiz yılda yaklaşık on kat arttı” dedi.

‘Taşı toprağı altın’ devri bitti, göç başladı: Neden geldim İstanbul’a?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce

İstanbul’dan göçün nedenleri

Gökce, göç nedenlerine ilişkin şunları söyledi: “İstanbul’dan göç edenlerin bir numaralı göç etme sebebi hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç olurken, göç eden her beş kişiden biri, daha iyi konut ve yaşam olanaklarına kavuşmak için göç ettiğini belirtti. Her 10 kişiden biri de eğitim sebebiyle göç etti. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre ekim ayında İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76.69 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 45 bin 956 lira olarak hesaplandı. Asgari ücretle geçinen bir aile için megakentte yaşamak neredeyse imkânsız hale geldi. Beş yılda satılık konut fiyatı yüzde 748, konut kira bedeli ise yüzde 900 arttı.”

2022 YILI VERİLERİ: 385 BİN KİŞİ GELDİ, 418 BİN KİŞİ GİTTİ

TÜİK 2022 yılı verilerine göre;

* İstanbul’a göç eden kişi sayısı 385 bin 294.

* Göç ile gelenlerin yüzde 13.6’sı Doğu Marmara’dan, yüzde 11.9’u Batı Karadeniz’den, yüzde 11.9’u Güney Anadolu’dan, yüzde 9.9’u Akdeniz’den, yüzde 9.7’si Ege’den geldi.

* Göç nedenleri arasında daha iyi konut ve yaşam koşulları, eğitim, aile fertlerinden birine bağımlı göç, iş bulmak veya işe başlamak başta geliyor.

* 2022 yılında 418 bin 82 kişi ise kenti terk etti.

* Megakentten ayrılanların yüzde 18.3’ü Doğu Marmara’yı, yüzde 13.6’sı Batı Marmara’yı, yüzde 13.2’si Batı Karadeniz’i, yüzde 10.8’si Ege bölgesindeki illeri tercih etti.

* İstanbul’dan göç nedenleri kente gelenlerinkiyle aynı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.