‘Tematik liseler’ artırılsın talebi

MEB, 2016’dan itibaren açmaya başladığı tematik liselerin sayısını 46’ya çıkardı. Meslek birlikleri sayının artırılmasını talep ederek, tarımsal teknoloji, tohum ve fide yetiştiriciliği, yapay zekâ gibi alanlarda da liselerin açılması gerektiğini vurgluyor…

‘Tematik liseler’ artırılsın talebi
Yayınlama: 05.04.2024
A+
A-

Mine Özdemir Güneli / İSTANBUL – Son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yeni projelere ağırlık veren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde tematik liseleri hayata geçiriyor. Güzel sanatlardan spora, tarımdan uçak bakıma kadar farklı alanlarda tematik liseler açan MEB hem alan hem de okul sayısını yıldan yıla artıyor. MEB’in Milliyet’e verdiği bilgilere göre ilk tematik lise 2016’da Antalya’da uçak bakım alanında açıldı. Sonrasında 12 ilde, 18 farklı alanda, 19 tematik lise hayata geçirildi; sayı bugün ise 46’ya ulaştı. Bunlar arasında Baykar Milli Teknoloji, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Aselsan, Teknopark İstanbul gibi teknoloji alanlarında eğitim verenlerle birlikte belli mesleklere yönelenler de bulunuyor. Örneğin 5 tarım, 2 ziraat, 4 denizcilik, 3 aşçılık, 2 de madencilik var.

Peki, bu tematik liselerle illerin istihdam ihtiyaçları karşılanabiliyor mu? Başka hangi alanlarda açılmalı? Bu soruları İstanbul, Ankara ve Antalya’daki meslek birliklerine sorduk.

‘Bölümler güncellenmeli’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç: Mesleki Eğitim Merkezleri’ni geliştirmeliyiz. Kalfalık, çıraklık yapısını yeniden hayata geçirmeliyiz. 81 ilimizde üniversite var. Bu politikamızı, bölümleri güncellemeliyiz. Hekim, mühendis, hukukçu olmak için üniversite gerekiyor. Ama yazılım sektörü artık 4 yıl tahsil istemiyor. Bazı sertifikalara sahip olup, üzerine tecrübeleri koyduğunuzda daha değerli olabiliyor. Örneğin bir şef olacaksanız, makul kursları bitirdikten sonra bir şefin yanında yetişmek, üniversite mezunu olmaktan daha değerli. ABD ve Avrupa’da da bu eğilim var.

‘Tohum ve fide üretimine odaklanılmalı’

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır: Antalya’nın üretim, ticaret ve sektörlerdeki katma değerine bakılarak tematik liselerin açılması gerekiyor. Örneğin tarım sektöründe tohum ve fide üretimi; turizmde sağlık odaklı diş ve göz sağlığı; sanayide tasarım ve otomasyon gibi alanlarda bölümlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Piyasayla iş birliği içinde olan tarımsal teknoloji, yapay zekâ ve dijital dönüşüm alanlarında eğitim veren meslek liselerine ihtiyacımız var.

‘Nitelikli elemana ihtiyaç var’

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: Ankara son yıllarda savunma ve medikal sanayiyle öne çıkıyor. Bu alanlarda nitelikli elemana ihtiyaç var. Ayrıca şehrimizde ekonominin yaklaşık yüzde 70’ini hizmet sektörü oluşturuyor. Sağlık, turizm hızla gelişiyor. İşverenlerin taleplerinin olduğu alanlarda mesleki eğitim bölümleri açılabilir. Üniversite mezunlarının da katılabileceği eğitim programları hazırlanabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.