Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kiryakos Miçotakis’in New York görüşmesinde karşılıklı görüşmelerin artırılması konusunda anlaşmaya varıldığı ve bunun yıl sonuna kadar uygulanmaya başlayacağı kaydediliyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – Türkiye ile Yunanistan arasındaki diplomasi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiryakos Miçotakis arasında ABD’nin New York kentindeki görüşme sonrasında hareketlenirken, trafiğin artacağı belirtiliyor.
Yunan “Kathimerini” gazetesinin haberine göre iki lider gelecek aylarda sıkı bir diplomasi programının hayata geçirilmesi konusunda mutabık kaldı. Buna göre 16 Ekim’de Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, iki ülke arasındaki tartışmalı konularla ilgili bir araya gelecek. Akçapar ertesi gün Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragoyannis ile ticaret, yatırım, start up şirketler ve sınır geçişleri konularını görüşmek üzere Pozitif Gündem toplantısı yapacak.
Kasım ayında Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Artırıcı Önlemler toplantısının ardından, 7 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı düzenlenecek.
Gazetenin haberine göre, Yunan kaynakları, ihtilafsız konularda yıl sonundan önce anlaşmaya varılabileceğine inanırken, ayrıca, sivil koruma iş birliği konusunda da bir anlaşma imzalanması için çaba gösterileceğini belirtti. Sivil korumaya ilişkin anlaşma, her iki ülkeyi de aynı anda etkileyebilecek yangın gibi felaketlere karşı koordineli bir tepki verilmesini sağlamayı amaçlıyor.
‘Anlaşma yenilensin’
Öte yandan Yunanistan Göç Bakanı Dimitrios Kairidis, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016 imzalanan göç anlaşmasının yenilenmesini arzu ettiklerini bir kez daha ifade etti. Yunan resmi televizyon kanalı ERT’ye konuşan Kairidis “Bir anlaşma istiyoruz. Hava olumlu” diyerek “Anlaşma Avrupa ile Türkiye arasında olacak. Bu, Avrupa ile Türkiye arasında…” ifadelerini kullandı. Yunan Bakan, hedeflerinin Yunanistan’ın inisiyatifiyle 2016’da imzalanan anlaşmayı iyileştirmek ve “genişletmek” olduğunu, bunu yapmanın da dolaysız bir biçimde ülkesinin çıkarına olduğunu söyledi. Kairidis konunun 7 Aralık tarihinde Selanik’te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısında gündeme getirileceğini söyledi.
2015’te Suriye savaşından kaçan yüzbinlerce sığınmacının Avrupa’ya gelmesi üzerine, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 18 Mart 2016’da bir mülteci anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca Ankara, Türkiye üzerinden Ege’deki Yunan adalarına düzensiz geçiş yapan sığınmacıları geri almayı ve insan kaçakçılarıyla mücadele etmeyi kabul etmişti. Karşılığında da Türkiye’ye AB tarafından maddi yardımda bulunulmuştu.