Türkiye’deki Fransız Okulu Krizi: Yetkililer Önlemler Alıyor

Türkiye’deki Fransız Okulu Krizi: Yetkililer Önlemler Alıyor

Türkiye’deki Fransız Okulu Krizi: Yetkililer Önlemler Alıyor
Yayınlama: 26.07.2024
A+
A-

Türkiye’deki Fransız Okulu Krizi: Yetkililer Önlemler Alıyor

Türkiye’deki iki Fransız okulunun Türk müfredatına uyum sağlaması isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki öğrencilerin büyük bir kısmının Türk vatandaşı olmasının bu okulların kuruluş amacına aykırı olduğunu belirtiyor. Bakanlık, okullardan Türk eğitim sistemine uygun hareket etmelerini talep ediyor.

MEB, Fransızlara nota verdi! Türkiye'deki 'Fransız okulları' krizi... Dışişleri devrede! – Haber İskelesi - Haber İskelesi

Bakan Yusuf Tekin’den Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iki Fransız okulunun kurallara uymaması durumunda harekete geçeceklerini duyurdu. Tekin, “Bu okullar, mevcut mevzuatımıza uymadığı sürece varlıklarını sürdürmeleri mümkün değil. Mevzuata uyum sağlamayı kabul ederlerse eğitimlerine devam edebilirler; aksi takdirde yasal işlemler başlatılacaktır” dedi. Bakan, yasalar ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde okulların hukuki statüye kavuşturulması için uluslararası bir anlaşma yapılmasının planlandığını da ekledi.

Fransız Okul Müfredatına “Ahlak” Dersi İddiaları

Tekin, Fransız okul müfredatına “ahlak” dersi eklenmesi yönündeki haberlerin yalan ve aldatmaca olduğunu vurguladı. “Türkiye’de yasal dayanağı bulunmayan 12 yabancı okul konusunda uluslararası anlaşmalar temelinde bir çözüm bulacağımıza inanıyoruz. Fransa ile ve diğer ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye'deki Fransız okulları krizi: Fransa'dan Ankara'ya heyet geliyor | Euronews

Fransız Okulları ve Türk Öğrenciler

Bakan Tekin, “Fransa’nın Türkiye’de iki yeni okul açması ve sadece Fransız öğrenciler kabul edeceğiz demesine rağmen, şu anda öğrencilerin yüzde 90’ının Türk vatandaşı olması ilginç bir durum” dedi. Ayrıca, Fransız okullarının diplomatik misyon çalışanlarının çocukları için kurulmuş olmasına rağmen, Türk öğrencileri kabul etmeye başlamalarının yasalara aykırı olduğunu belirtti.

Gelecek Planları ve Müzakereler

Tekin, müzakereler başarısız olursa, bu okulların yeni Türk öğrenciler kabul edemeyeceğini, ancak mevcut öğrencilerin eğitimlerine devam edebileceğini ifade etti. Krizin çözümü için ikili anlaşmalar yapılması gerektiğini belirten Bakan, müzakerelerin devam ettiğini ancak henüz bir sonuç alınamadığını söyledi.

Bu gelişmeler, Türkiye ve Fransa arasındaki eğitim alanındaki ilişkileri ve bu okulların geleceğini şekillendirecek önemli bir aşamaya işaret ediyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.