Arap basını İsrail’in Hamas ile sürdürdüğü savaşta ‘Bunker Cluster’ olarak bilinen yasaklı füzeleri kullanacağını yazdı.
Hamas’ın Cumartesi günü sabah saatlerindeki saldırısıyla alt üst olan İsrail 1973 yılından sonra ilk kez resmi olarak savaş ilan etti. Hamas’ın kontrolüne geçirdiği bölgelerde emniyeti tekrar sağlayan İsrail ordusu, 300 bin yedek kuvvetin seferber edildiğini belirtti.
Hamas lideri İsmail Haniye, savaş bitinceye kadar İsrail’le rehineleri müzakere etmeyeceklerini açıkladı. Haniye, Hamas’la esir takası için iletişim kuran tüm taraflara örgütün pozisyonunu aktardıklarını belirtip savaş sonuçlanıncaya kadar herhangi bir pazarlık yapmayacaklarını söyledi. İsrail, Hamas’ın Cumartesi günü erken saatlerde gerçekleştirdiği baskında 100 ila 150 İsrail vatandaşı ve yabancının rehin alındığını tahmin ediyor.
İSRAİL’DEN OLASI KARA HAREKATI
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre ise ülkede sivillerin silahlanması için ‘acil bir operasyon’ başlatıldı. Sınıra yakın noktalarda yaşayan gönüllülere ilk aşamada 4 bin tüfek, mermi, kask ve kurşun geçirmez yelek dağıtılacağını bildirdi.
KİMLER SİLAH ALABİLECEK?
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise sabıka kaydı ve sağlık sorunu olmayan herkes silah ruhsatı başvurusunda bulunabileceği aktarıldı.
İSRAİL’DEN BUNKER BUSTER HAMLESİ
İsrail ordusu Gazze’de olası bir saldırıya hazırlanırken, bölgedeki insanların şehirden ayrılması için uyarılarda bulunuyor. Binlerce insan şu anda Mısır-Filistin arasında sıkışmış durumda. İsrail bugün itibariyle şiddetini artırdığı hava saldırılarına ‘Bunker Buster’ bombalarını da ekledi.
Şehrin altının kilometrelerce uzunluğunda tünellerle kaplandığını bilen İsrail, oldukça güçlü olan ‘Bunker Buster’ füzeleriyle bu tünelleri hedef almayı planlıyor. Al Jazeera’de yer alan haberde bu güçlü patlayıcının ilk kez İkinci Dünya Savaşı’nda kullanıldığı belirtiliyor.
İSRAİL BU SİLAHLARA NEDEN SAHİP?
İsrail’in aslında bu füzeleri geçmiş dönemlerde alma nedeni İran. İran’da bulunan nükleer tesislerin yer altındaki tünellerini yok etmek isteyen Tel Aviv, bu füzeleri hem kendisi üretiyor hem de ABD’den alıyor. İsrail son olarak 2021 yılında GBU-72 model füzeyi almak için çalışmalara başladı. Bu anlaşma henüz hayata geçmezken GBU-72 düştüğü yerin tam 30 metre altına kadar etki sağlıyor.
Al Jazeera bu tür silahların sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasının yasak olduğunu belirtirken Bath Üniversitesi’nden Patrick Bury, İsrail’in yasakları umursamadığını öne sürdü.
SİVİL ÖLÜMLERİ ARTACAK MI?
Al Jazeera’ya göre İsrail eğer bu füzelerle sivillerin olduğu bir bölgeyi hedef alırsa elbette ki ölümler kaçınılmaz. Uluslararası Hukuk’a göre Bunker Buster füzeleri yalnızca “meşru müdafaa gerektiren aşırı durumlarda” kullanılabiliyor ve sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması yasak.